VNG stuurt weer brief over accountantscontrole sociaal domein 2015

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft een vervolgbrief gestuurd aan de leden over de accountantscontrole en verantwoording in het sociaal domein over het jaar 2015. Hierin komen het afrekenen met zowel de zorgaanbieders als met de SVB aan de orde.

Eind december werd al een eerste brief over dit onderwerp verzonden aan de gemeenten. Daarin liet de VNG weten dat accountants waarschijnlijk veel niet goedkeurende accountantsverklaringen zullen afgegeven bij de gemeentelijke jaarrekeningen over 2015.

In de vervolgbrief komen drie onderwerpen aan de orde. Dit zijn:
• de afrekening van de zorg in natura,
• de afrekening van de PGB-gelden en
• de verantwoording door het college aan de raad.

“Gemeenten hechten aan een goedkeurende accountantsverklaring, maar de kans hierop is in deze transitieperiode veel kleiner dan normaal. Dat neemt niet weg dat met partijen als zorgaanbieders en de SVB wel moet worden afgerekend: dat vraagt nog een aanzienlijke inspanning,” aldus de VNG. “Dat we te maken hebben met een transitiejaar heeft ook effect op het moment waarop accountants hun verklaringen bij de gemeenterekening zullen afgeven. De SVB en een aantal grote zorgaanbieders komen naar verwachting pas 1 april met een gecontroleerde verantwoording. In gemeenten waar de raad doorgaans relatief vroeg over de jaarrekening vergadert, vraagt dit om een nadere afweging.”

• Accountantscontrole sociaal domein 2015: vervolgbrief

Gerelateerde artikelen