VK maakt no cure no pay rechtszaken in faillissementen moeilijker

Bezuinigingen op Legal Aid maken het moeilijker voor crediteuren om hun geld terug te halen.
R3, een associatie van juristen gespecialiseerd in het aanspannen van no win no fee rechtszaken tegen failliete ondernemers, is zwaar teleurgesteld nu hun uitzonderingspositie in de Legal Aid, Sentencing and Punishment of Offenders Act 2012 geschrapt wordt.
 
Uit recent onderzoek van de universiteit van Wolverhampton blijkt dat dergelijke no cure no pay rechtszaken, waarbij directieleden van faillerende ondernemingen persoonlijk aansprakelijk gesteld worden voor verliezen van crediteuren, elk jaar ca £480 miljoen opbrengen, terwijl er voor een miljard pond aan claims wordt ingediend – een succes rate van bijna 50%.
 
Het Britse ministerie van Justitie heeft aangekondigd de uitzonderingspositie van deze gespecialiseerde advocaten in de wetgeving rond rechtshulp te gaan schrappen. Tot dusverre konden schuldeisers gemakkelijk een zaak beginnen, omdat de advocaten ook voor no win no fee zaken een beperkte vergoeding kregen..
 
Phillip Sykes, de voorzitter van R3, stelt dat deze beslissing onbegrijpelijk is. “Het gaat om honderden miljoenen aan schulden, die nu niet meer afbetaald zullen worden – schulden niet alleen aan de belastingdienst, maar ook en juist aan al die duizenden crediteuren in het MKB die nu het slachtoffer worden van faillissementsfraude. De enigen die baat hebben bij het schrappen van onze uitzonderingspositie zijn die schurken die er met het geld vandoor zijn gegaan en nu niet meer aangepakt zullen worden.”
 
Gerelateerde artikelen