VK krijgt nieuwe watchdog accountancy

De toezichthouder FRC (Financial Reporting Council) in het Verenigd Koninkrijk zal worden vervangen.

Dat meldt The Financial Times. 

Business secretaris Greg Clark zegt dat hij de aanbeveling opvolgt van een onafhankelijk onderzoek van vorig jaar naar het toezicht op de accountancy-sector. Het in 1990 opgerichte FRC zal worden ontmanteld en een nieuwe waakhond zal worden opgericht. 

Het doel van de nieuwe toezichthouder is het publieke vertrouwen in de sector te herstellen na grote schandalen bij onder meer bouwbedrijf Carillion en bakersketen Valerie. 

De nieuwe toezichthouder – The Audit, Reporting and Governance Authority (ARGA) – krijgt de macht om direct in de sector in te grijpen zonder daarbij eerst naar de rechtbank te hoeven stappen. Ook kan deze waakhond gebruik maken van een breder assortiment maatregelen en sancties in het geval van verwijtbare fouten. 

De overheid beraadt zich ook op een versterkt framework voor internal controls bij bedrijven dat lijkt op het Amerikaanse Sarbanes-Oxley regime. Dit vraagt van het bestuur van een bedrijf – met name van de CEO en CFO – dat ze verklaren dat hun financiële statements geen onwaarheden of onjuiste voorstellingen bevatten. Er staan zware straffen op, waaronder hoge boetes en gevangenisstraffen, wanneer dit later toch het geval blijkt te zijn.

Clark zegt dat deze nieuwe toezichthouder zal bijdragen aan de status van het Verenigd Koninkrijk als geweldige plaats om zaken te doen met het verstevigd publiek vertrouwen dat daarbij hoort. 

De voorzitter van de CIIA – de Britse evenknie van de Nederlandse beroepsvereniging voor accountants NBA – zegt verheugd te zijn met de snelle en doortastende actie van de overheid die toekomstige Carillions moet voorkomen. 

Gerelateerde artikelen