Visie Young Profs op ‘Aanpassing controleverklaring voor álle controles’

De NBA Young Profs hebben hun visie op het consultatiedocument rondom de ‘aanpassing van de controleverklaring voor álle controles’ gepubliceerd. Concluderend zijn ze van mening dat met de aanpassing van de controleverklaring voor álle controles een stap in de goede richting is gezet om de verwachtingskloof met het maatschappelijk verkeer te overbruggen en tegemoet te komen aan de informatieverschaffing ten behoeve van de eindgebruiker. Toch zien ze ook nog wat verbeterpuntjes.

De Young Profs geven de NBA een pluim omdat er vooropgelopen wordt in het verruimen van het toepassingsgebied en het verplicht stellen van de toelichtingen ten aanzien van de materialiteit en reikwijdte van de groepscontrole.
 
De NBA Young Profs zien nog verbeteringen in het opnemen van een oordeel over het jaarverslag en de inhoudelijke toelichting op de materialiteit, reikwijdte en kernpunten van de controle, zoals ook beschreven in het rapport "In het publiek belang" van de werkgroep Toekomst Accountantsberoep.

‘Wij adviseren hiervoor verdere guidance beschikbaar te stellen. Daarnaast adviseren wij negatief over de mogelijkheid te verwijzen naar de website voor standaardteksten en zien de NBA Young Profs toegevoegde waarde voor het opnemen van de kernpunten van de controle bij een oordeelonthouding, voornamelijk ten aanzien van (het niveau van) de risicoanalyse door en administratieve organisatie en interne beheersing van de organisatie’, aldus de Young Profs.

Gerelateerde artikelen