Vijf van de acht Amerikaanse top-banken komen niet door stress-test

Ze hebben nu tot 1 oktober om aan te tonen, hoe en dat ze bij een volgende crisis zonder geld van de belastingbetaler kunnen overleven.
Vijf van de acht grootste financiële instellingen in de USA zijn niet door de “too big to fail” test van Washington gekomen, zo blijkt. De banken moesten een zogenaamde ‘living will’ kunnen laten zien, op basis van de Dodd-Frank wetten, die in de nasleep van de crisis van 2007-2009 Wall Street moest hervormen.
 
Bank of America, Bank of New York Mellon, JP Morgan Chase, State Street en Wells Fargo bleken faillissement-noodscenario’s voorgelegd te hebben, die “not credible” waren en zeker niet zouden resulteren in een “ordelijke oplossing binnen de kaders van de Amerikaanse faillissementswet,” zo meldden de Federal Deposit Insurance Corp. En de Federal Reserve Board gisteren in een gezamenlijke verklaring.
De vijf banken hebben tot 1 oktober aanstaande gelegenheid om robuuster noodscenario’s op te stellen en in te dienen, anders worden ze opnieuw onder verscherpt toezicht gesteld, en worden de eisen aan hun financiële weerbaarheid nog verder opgeschroefd. Het gaat vooral om liquiditeitseisen, governance en ‘operations’ die tekort schieten. 
 
“De FDIC en de Federal Reserve blijven vastbesloten om hun mandaat serieus te nemen: dat wil zeggen, zorgen dat het systeemrisico van de grote banken zo overzichtelijk mogelijk gemaakt wordt en dat het niet opnieuw noodzakelijk wordt om op kosten van de maatschappij die banken overeind te houden!”
Volgens Reuters lopen de banken nog steeds hert risico dat het noodzakelijk geacht wordt om ze op te breken.
Ook na bijna tien jaar zijn de discussies over wat nu precies ‘too big to fail’ is niet uitgewoed…
 
Gerelateerde artikelen