Verzekeraars delen kennis over natuurrampen en klimaatrisico’s via International Forum

Samen met de Verenigde Naties en de Wereldbank heeft de verzekeringssector een Insurance Development Forum (IDF) opgericht, om alle bij overheden en bedrijfsleven beschikbare kennis over (het inschatten van de) risico’s rond natuurrampen en klimaatverandering te verzamelen en delen.
Naast het verzamelen van toepasbare kennis voor de verzekeraars zelf, is de doelstelling ook landen te helpen om effectiever beleid te ontwikkelen, gericht op het voorkomen van rampen en mitigeren van de gevolgen van dereglijke rampen en klimaatverandering.
De samenwerking tussen overheden, instellingen en bedrijfsleven zal gecoördineerd worden vanuit een stuurgroep  bestaande uit leiders uit de verzekeringssector en de overheden, met een eigen secretariaat dat onderdak krijgt bij de International Insurance Society (IIS).
 
Bij een eerste bijeenkomst werden de volgende prioriteiten vastgesteld: 
  • De verzamelde knowhow in te zetten om een beter zicht te krijgen op de risico’s, deze te kwantificeren en proactief maatregelen te nemen om de impact te beheersen.
  • Te zorgen dat deze kennis en ervaring overal ter wereld beschikbaar komt
  • Te streven naar beleid en regelgeving die ervoor zorgt dat ook de meest kwestbaren overal ter wereld zich kunnen verzekeren
  • De bestaande risico’s in kaart te brengen. Naar schatting is meer dan 90% van de kosten van natuurrampen in de derde wereld niet verzekerd.
  • Ontwikkelingslanden helpen een infrastructuur voor verzekeringen op te bouwen
Meer over het initiatief via cgma.org.
Gerelateerde artikelen