Verzekeraar noemt sectoren met hogere kans op bankroet

Faillissementen nemen toe (... maar record nog ver weg)

Kredietverzekeraar Atradius voorziet meer faillissementen in de solar- en fietssector. Claims op kredietverzekeringen zijn in deze branches fors gestegen, wat wijst op toenemende betalingsproblemen. In de installatiebranche verdubbelde het aantal claims in de eerste acht maanden van 2024 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, aldus de website voor financieel nieuws BusinessInsider en het ANP.

  • Solar- en fietssector zien sterke toename claims kredietverzekeringen
  • Atradius verwacht 31% meer faillissementen in Nederland in 2024
  • Wereldwijde faillissementsstijging van 23% voorzien voor komend jaar

De solarsector blijkt kwetsbaar voor overheidsmaatregelen. Het voornemen om de salderingsregeling per 2027 in te trekken heeft al tot faillissementen geleid. Ook het schrappen van de verplichting om cv-ketels te vervangen door warmtepompen kan bedrijven in problemen brengen.

Atradius: “Het totale aantal verwachte faillissementen in 2025 (ruim 5000) blijft ver onder het recordaantal van 12.500 in 2013”

Overcapaciteit en concurrentie in de fietsbranche

De fietsbranche kampt met overcapaciteit, grote voorraden en veel concurrentie. Na een piek tijdens de coronacrisis is de vraag sterk afgenomen. Bekende merken als VanMoof en QWIC zijn al failliet gegaan. De discussie rondom fatbikes zal waarschijnlijk ook impact hebben op de sector. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Algemene toename van faillissementen verwacht

Atradius verwacht over de gehele linie een toename van faillissementen met 31% in 2024. Dit brengt het aantal terug op het niveau van voor de coronapandemie. Voor 2025 wordt een afzwakking van de stijging tot 7% voorzien.

Bij een dreigend faillissement moeten accountants de volgende 5 aandachtspunten in acht nemen:

1. Signaleringsfunctie vervullen

Accountants dienen tijdig signalen van een verslechterende financiële positie te herkennen en te melden, aldus de website accountant.nl. Belangrijke indicatoren zijn:

– Oplopend onderhanden werk
– Toenemend crediteurensaldo met hogere ouderdom
– Oplopende schulden aan belastingdienst, UWV en pensioenfonds

2. Juridische en financiële structuren beoordelen

De accountant moet de juridische en financiële structuren van de onderneming kritisch bekijken. Verouderde structuren kunnen in een faillissement tot onnodige schade leiden.

3. Tijdige publicatie jaarrekening benadrukken

De accountant moet de ondernemer wijzen op het belang van tijdige publicatie van de jaarrekening. Bij te late publicatie kan de curator de bestuurder gemakkelijker aansprakelijk stellen.

4. Adviseren over schadebeperkende maatregelen

De accountant kan de ondernemer adviseren over maatregelen om schade te beperken, zoals:

– Afzien van 403-verklaringen
– Tijdig melden van betalingsonmacht
– Kritisch beoordelen van rekening-courantposities

5. Wijzen op risico’s bestuurdersaansprakelijkheid

De accountant moet de ondernemer attenderen op risico’s van bestuurdersaansprakelijkheid. Een gebrekkige administratie of te late indiening van de jaarrekening kan al leiden tot aansprakelijkheid.

Nuancering van de cijfers

Hoewel de stijging fors lijkt, nuanceert Atradius-econoom Theo Smid de cijfers. Het totale aantal verwachte faillissementen in 2025 (ruim 5000) blijft ver onder het recordaantal van 12.500 in 2013.

Internationale context

Ook internationaal stijgt het aantal faillissementen. Wereldwijd verwacht Atradius een toename van 23% in 2024. Nederland behoort tot de landen met de sterkste stijging, samen met Australië, Nieuw-Zeeland, Zweden, Canada en de Verenigde Staten. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

Oorzaken van de algemene toename

Bedrijven kampen met hoge kosten, waardoor zowel liquiditeit als winstmarges onder druk staan. Daarnaast moeten veel ondernemingen nog uitgestelde belastingverplichtingen uit de coronaperiode voldoen.

Sectoren met de meeste problemen

Naast de solar- en fietssector zien ook de sectoren vervoer en opslag, horeca en bouw een aanzienlijke toename van faillissementen. De toegenomen schuldenpositie, beperkte economische groei en strengere financieringsvoorwaarden spelen hierbij een rol.

Verwachtingen voor 2025

Atradius voorspelt een verbetering van de economische omstandigheden in 2025, dankzij dalende inflatie en renteverlagingen[2]. Dit zal naar verwachting leiden tot een afname van het aantal faillissementen in veel landen. De vooruitzichten voor faillissementen variëren sterk per land. In Tsjechië, Finland en Portugal is een stabilisatie zichtbaar, terwijl in Denemarken zelfs een daling van 18% wordt verwacht.

Bent u accountant of heeft u te maken met accountancy en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die voor de sector relevant zijn, stuur dan een reactie naar redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

Gerelateerde artikelen