Verwachte renteverlagingen stuwen goudprijs verder op

Een troy ounce brengt op de Londense metalenmarkt 2460 dollar op.

De prijs van goud heeft weer een recordniveau bereikt, onder meer door verwachtingen dat de Amerikaanse centrale bank de rente dit jaar gaat verlagen. De goudprijs steeg op de Londense metalenmarkt naar meer dan 2460 dollar per troy ounce (31,1 gram). Het vorige record stamt van eind mei.

  • Verwacht wordt dat de VS dit jaar twee keer de rente zal verlagen
  • Hoe hoger de rente, hoe slechter dat is voor de goudprijs
  • Ook geopolitieke spanningen drijven de prijs van goud verder op

Goudhandelaren rekenen op twee renteverlagingen van de Federal Reserve dit jaar. Hogere rentetarieven zijn doorgaans negatief voor beleggingen in goud, waarop geen rente wordt ontvangen. Door die speculaties wordt ook de dollar zwakker, waardoor goud goedkoper wordt voor handelaren met andere valuta’s. Hierdoor stijgt de vraag naar het edelmetaal en dat duwt de prijs omhoog.

Verder zorgen ook geopolitieke spanningen, zoals de onrust in het Midden-Oosten door de oorlog tussen Israël en Hamas, voor een hogere goudprijs. Het edelmetaal wordt doorgaans gezien als een veilige belegging. Daarnaast kopen centrale banken, waaronder die van China, veel goud in.

Bij het record eind mei speelde destijds de dood van de Iraanse president Ebrahim Raisi een rol. Op de markt leefden toen zorgen over meer instabiliteit in het Midden-Oosten door zijn overlijden bij een helikopterongeluk. (ANP)

Vraag naar goud piekt

Gerelateerde artikelen