Vervolgonderzoek DNB naar betrokkenheid banken bij agressieve belastingplanning
DNB beoogt met dit onderzoek te bereiken dat de onderzochte banken geen activiteiten meer initiëren en de bestaande activiteiten op het gebied van agressieve belastingplanning afbouwen. Daar waar DNB constateert dat banken dergelijke activiteiten wel uitvoeren, wil DNB bereiken dat banken een juiste risicoafweging maken, hun beheersing op orde brengen en hun activiteiten en cliëntenportefeuille waar nodig herzien. DNB beoogt dat de banken de fiscale risico’s in beeld hebben en dit inzichtelijk maken in hun beleid, in de systematische risicoanalyse (SIRA) en in de cliëntendossiers. Banken moeten verder kritisch toetsen of deze risico’s passen binnen de eigen risk appetite.
DNB heeft in 2016 aan banken gevraagd een vragenlijst over integriteitrisico’s in te vullen. Hieruit kwam naar voren dat enkele banken verhoogde risico’s lopen om betrokken te raken bij belastingontwijking en -ontduiking. Voor de selectie van de in 2017 te onderzoeken banken maakt DNB gebruik van de informatie uit de vragenlijst over integriteitrisico’s en de daaruit opgestelde risicoprofielen. Uit de analyse van DNB blijkt dat enkele banken op basis van hun klantenportefeuille en productaanbod verhoogde risico’s lopen betrokken te worden bij belastingontwijking en belastingontduiking. DNB heeft daarbij onder andere gekeken naar gegevens over private bankingdiensten, aantallen klanten die gevestigd zijn in offshorelanden, en de dienstverlening aan trustkantoren en hun doelvennootschappen.
De individuele resultaten worden per bank teruggekoppeld. DNB verwacht eind 2017 de sector te informeren over de resultaten van dit onderzoek.