Versimpeling verslaggevingsregels roept nieuwe complexiteiten op

Er verandert nogal wat voor (Britse) directeuren en directeur-eigenaren van kleine bedrijven, wanneer de nieuwe Europese accounting-richtlijnen zoals aangekondigd worden geïmplementeerd.
De nieuwe regelgeving is bedoeld om verslaggeving en informatieverschaffing door kleine ondernemingen eenvoudiger te maken. De definitie van wat een kleine onderneming is verandert, net als standaarden voor de berekening van de resultaten. 
 
Wanneer in Groot Brittannië de nieuwe EU-asccounting-regels worden geïmplementeerd, verandert er nogal wat voor ‘de kleine onderneming’. Zo wordt de definitie aangepast – drempelbedragen zijn verhoogd, waardoor enkele duizenden bedrijven die nu als ‘middelgroot’ beschouwd worden ineens ook ‘kleine onderneming’ worden. Maar dat geldt weer niet voor bedrijven in de ‘financiele dienstverlening’, dan wel die in een groep waartoe ook beursgenoteerde ondernemingen behoren; die blijven vallen onder het regime voor middelgrote bedrijven. 
 
De nieuwe richtlijn beperkt de disclosure-eisen van kleine ondernemingen tot dertien items – maar over sommige daarvan moet weer uitgebreider gerapporteerd worden, bijvoorbeeld over financiële verplichtingen en buiten-balans arrangementen. 
Meer zorgen over nieuwe complicaties voor kleinere ondernemingen treft u op www.accountancyage.com/
Gerelateerde artikelen