Verplichte roulatie accountantskantoren voor Zuid-Afrikaanse OOB’s

De Zuid-Afrikaanse Independent Regulatory Board for Auditors (IRBA) heeft nieuwe regelgeving ingevoerd waardoor alle organisaties van openbaar belang (OOB’s) verplicht worden om minimaal eens in de tien jaar van controlerend accountant te wisselen.

Ook komt er een afkoelingsperiode van vijf jaar voordat de accountant herbenoemd kan worden door een OOB. De nieuwe regels gaan gelden vanaf 1 april 2023.

Deze regelwijziging zat er lange tijd aan te komen en vormt één van de maatregelen van IRBA om de auditkwaliteit in Zuid-Afrika te verhogen. IRBA wil met de verplichte roulatie van accountantskantoren voorkomen dat organisaties eindeloos met dezelfde accountant blijven werken. Sommige accountantskantoren controleren al meer dan 100 jaar de boeken van een en dezelfde onderneming.

In het oorspronkelijke voorstel van IRBA zou de verplichte roulatie van accountantskantoren alleen gaan gelden voor beursgenoteerde ondernemingen, maar na een openbare consultatie wordt die verplichting nu uitgebreid naar alle organisaties van openbaar belang. Hieronder vallen bijvoorbeeld niet-beursgenoteerde pensioenfondsen.  

Lees ook:

Gerelateerde artikelen