Verplichte rechtmatigheidsverantwoording over jaarrekening door B&W en GS

Colleges van B&W en Gedeputeerde Staten krijgen te maken met een verplichting tot een rechtmatigheidsverantwoording over de jaarrekening. Deze rechtmatigheidsverklaring wordt nu nog door de accountant afgegeven. De nieuwe methodiek zal op zijn vroegst met ingang van het verantwoordingsjaar 2018 kunnen worden ingevoerd.

Dit schrijft minister Ronald Plasterk van BZK in een brief waarin hij de Tweede Kamer informeert over de resultaten van de vernieuwing van de accountantscontrole bij gemeenten.

Stuurgroep

Een stuurgroep waarin vertegenwoordigers van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het Interprovinciaal Overleg (IPO), de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA), het ministerie van Financiën en de commissie BBV vertegenwoordigd zijn,  heeft ingestemd met het opnemen in de wet van een verplichte rechtmatigheidsverantwoording door de colleges van GS en van B&W over de jaarrekening.

Wetswijziging

Dit vergt uitwerking in concrete wijzigingsvoorstellen van de Gemeentewet en de Provinciewet en van de onderliggende besluiten, te weten het Besluit begroting en verantwoording gemeenten en provincies (Bbv) en het Besluit accountantscontrole decentrale overheden (Bado).

Kwaliteitsverhogend effect

Plsterk: “Een expliciete rechtmatigheidsverantwoording onderstreept de politieke aanspreekbaarheid van de genoemde colleges en heeft naar verwachting een kwaliteitsverhogend effect op de financiële bedrijfsvoering bij gemeenten en provincies. De voorgestelde methodiek sluit bovendien aan bij de werkwijze zoals die bij de Rijksoverheid reeds gangbaar is, waar de minister in de zogenaamde bedrijfsvoeringparagraaf ook een verantwoording aflegt over de rechtmatigheid.”

Toezicht

Het toezicht op de accountantscontrole wordt uitgeoefend door de AFM, voor zover het de openbare accountantskantoren betreft. Dit is bepaald in de Wet toezicht accountantsorganisaties (Wta). De gemeenten Amsterdam en Den Haag hebben een gemeentelijke accountantsdienst. Het toezicht daarop wordt op grond van de Gemeentewet uitgeoefend door de respectievelijke Rekenkamers van deze gemeenten. Plasterk: “Op suggestie van de VNG-werkgroep ‘vernieuwing accountantscontrole gemeenten’ worden de mogelijkheden voor toezicht op de gemeentelijke accountantsdiensten opnieuw bezien. Uiteraard moet het toezicht in elk geval worden uitgevoerd conform de vereisten van de Wta, zoals is bepaald in artikel 213, lid 8, van de Gemeentewet.”

Opleiding

Verder laat Plasterk weten dat met de NBA is afgesproken dat zij in de opleiding tot accountant zorgt voor voldoende aandacht voor de eigenheid van de decentrale overheden. Hiermee wordt bereikt dat de opdrachtgevers inzicht hebben in de aanwezige kennis bij de accountant. Een dergelijke specialisatie wordt niet verplicht gesteld, maar geeft de opdrachtgever dus extra aanknopingspunten voor het kiezen van een accountant.

HADO

Met betrekking tot de interpretatie voor decentrale overheden van de accountantscontrolestandaarden, is afgesproken dat er een Handleiding Auditing Decentrale Overheden (HADO) wordt opgesteld. De NBA stelt deze handleiding op en deze wordt in een breed samengestelde implementatiecommissie HADO, onder voorzitterschap van BZK, besproken. De handleiding is bedoeld om problemen op te lossen, die bijvoorbeeld te maken kunnen hebben met de internationale COS-regels, welke gericht zijn op de controle in het bedrijfsleven en de private sector, en daarmee onvoldoende zijn toegesneden op de medeoverheden.

Gerelateerde artikelen