‘Verplichte klimaatrapportage jaagt bedrijven de EU uit’

KPMG verdedigt Europese regels vanuit belang van beleggers. 

Amerikaanse bedrijven die in Europa actief zijn, moeten beslissen of de regeldruk rond de verplichte klimaatrapportage opweegt tegen de handel in de EU. Dat zijn regels waartegen ze in de VS hebben gelobbyd. Dat zegt Mark Campanale, oprichter van de denktank Carbon Tracker, in de Financial Times. 

  • Amerikaanse bedrijven in EU worstelen met EU-regels voor CO2-voetafdruk, VS stimuleert groen met $370 miljard maar staat geheimhouding toe
  • Bedrijven klagen over administratieve rompslomp van EU-regels; inzicht in CO2-voetafdruk door hele keten is complex
  • Accountants verdedigen EU-rapportage omdat betere informatie goed is voor beleggers
     

“Je zou in Europa de meest adembenemende regelgeving over klimaat kunnen hebben, maar beursnoteringen of kapitaal kunnen verliezen aan de VS.”

In de EU moeten grote en beursgenoteerde bedrijven volgend jaar hun CO2-voetafdruk van directe activiteiten en energieverbruik publiceren, evenals hun bijdrage aan de uitstoot van zowel leveranciers als klanten. Dit in het kader van de Corporate Sustainability Reporting Guidelines (CSRD).

Minstens 10.300 bedrijven van buiten de EU zullen uiteindelijk onder deze regels vallen, waaronder ruim drieduizend Amerikaanse bedrijven. Dit blijkt uit analyse van Refinitiv, onderdeel van de London Stock Exchange Group.

De VS daarentegen stimuleert groene initiatieven met 370 miljard dollar, maar staat toe dat bedrijven hun informatie over hun ecologische footprint geheimhouden. 

Het vooruitzicht van de administratieve rompslomp leiden tot zorgen over het concurrentievermogen van de Europese industrie. Bedrijven worstelen om inzicht te krijgen in het energieverbruik in de hele kolom van aanvoer, productie en levering aan klanten. 

Volgens Carbon Tracker hebben slechts 34 procent van de 140 meest vervuilende bedrijven op aarde informatie over klimaatgerelateerde risico’s opgenomen in hun jaarrekening. In de VS gevestigde bedrijven rapporteerden minder vaak op deze manier.

Sommige Amerikaanse bedrijven hebben onlangs hun plannen voor een beursnotering een EU-land ingetrokken, schrijft de Financial Times. Andere Amerikaanse bedrijven zouden volgens de Financial Times overwegen om hun Europese beursnotering te schrappen. [Artikel gaat verder na de volgende alinea] 


Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

Binnen de accountancy wordt de Ejuropese klimaatrapportage echter verdedigd. “Op verschillende manieren rapporteren onder Amerikaanse, Europese en andere regimes zal uiteraard inefficiënt en kostbaar zijn, zegt Mark Vaessen in de FT, Global Head of Corporate and Sustainability Reporting bij KPMG.

Maar volgens Vaessen moet dit worden afgewogen tegen het risico dat grote beleggers zich zorgen maken dat de lichtere informatie die onder de SEC-regels wordt verstrekt hen niet voldoende informeert om klimaatrisico's te kunnen beoordelen.

“Het missen van informatie betekent per definitie een wat hoger risico voor een belegger. Het is duidelijk dat investeerders deze informatie over de klimaatgerelateerde activiteiten en kansen willen hebben.”

Lees ook: 

Gerelateerde artikelen