‘Verplichte deelname zzp-schilders aan pensioenfonds BPF in strijd met wet’

Zelfstandigen Bouw daagt zowel de Staat als het schilderspensioenfonds voor de rechter als zij geen einde maken aan de verplichte deelname van zzp-schilders aan het schilderspensioenfonds BPF. “Die verplichting is in strijd met de wet”, zegt voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw.

“Wij hebben zowel BPF als de staatssecretaris van Sociale Zaken schriftelijk gevraagd binnen drie weken te voldoen aan ons verzoek om zzp-schilders te ontslaan van de verplichting deel te nemen aan het fonds en premie te betalen. Gaan zij daar niet op in, dan stappen wij  naar de rechter”, aldus Verhoef. “Volgens onze advocaten is de verplichting in strijd met onder meer het kartelverbod uit de Mededingingswet.”

“Zelfstandige schilders zijn de enige zzp’ers die verplicht zijn aangesloten bij een bedrijfstakpensioenfonds.  Uit enquêtes blijkt telkens weer dat de meesten daar van af willen. Zij willen net als andere zzp’ers de vrijheid zelf te kiezen hoe en waar zij pensioen opbouwen,” aldus Zelfstandigen Bouw.

“Wij hebben lang geprobeerd met BPF tot een vergelijk te komen, maar het pensioenfonds wil niet meewerken aan een minnelijke oplossing”, zegt Verhoef. “Nu is het tijd voor gerechtelijke stappen.” Zelfstandigen Bouw spreekt ook de Staat aan omdat de Staat de verplichte deelname heeft opgelegd. “Twee jaar geleden heeft staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken dat nog eens bekrachtigd.”

Honderden zzp-schilders hebben zich inmiddels aangesloten bij de juridische procedure die Zelfstandigen Bouw voert. Stelt de rechter Zelfstandigen Bouw in het gelijk, dan willen zij de premie terug die zij de afgelopen jaren tegen hun zin hebben afgedragen.

Gerelateerde artikelen