Vermoeden van duurzaam gebruik weg in Nederland; terechte naheffing en boete

De belastinginspecteur heeft een vermoeden van duurzaam gebruik van de weg in Nederland voldoende onderbouwd, zo oordeelt Rechtbank Gelderland. De naheffingsaanslag BPM en boete zijn terecht opgelegd.

Belanghebbende (X) woonde in het jaar 2015 in Nederland. Hij is op 12 oktober 2015 en 23 oktober 2015 gesignaleerd in een Mercedes met een Duits kenteken. Het betrof beide keren dezelfde auto. Ter zake van de constatering van het gebruik van de Nederlandse weg op 12 oktober 2015 is aan X een naheffingsaanslag BPM en verzuimboete opgelegd. X stelt dat de naheffingsaanslag en de boete dienen te worden vernietigd, omdat hij de auto niet duurzaam in Nederland heeft gebruikt.

Volgens Rechtbank Gelderland heeft de Inspecteur een vermoeden van duurzaam gebruik voldoende onderbouwd door te wijzen op beide signaleringen en het feit dat X niet heeft gereageerd op een kennisgeving. X slaagt er niet in dit vermoeden te ontzenuwen.
De aanslag is ook niet in strijd met het verbod van willekeur en het vertrouwensbeginsel opgelegd.

Voor wat betreft de verzuimboete is het feit dat X niet vermoedde dat het gebruik van de auto in Nederland tot belastingplicht zou leiden, onvoldoende om te concluderen tot afwezigheid van alle schuld. De naheffingsaanslag en boete zijn terecht opgelegd.

 

(Bron: Fiscanet)

Gerelateerde artikelen