Vermeend en Van der Ploeg: “Kabinet kan direct lasten verlichten”

Economen Willem Vermeend en Rick van der Ploeg vinden dat het kabinet nu met een lastenverlichtingspakket moet komen, zonder te wachten op de geplande belastingvereenvoudiging. En de opbrengst van de beursgang van ABN AMRO moet naar de belastingbetaler.Dit schrijven zij in hun laatste column in De Telegraaf.

Vermeend en Van der Ploeg pleiten voor een verlaging van het laagste belastingtarief in de loon- en inkomstenbelasting, een verhoging van de arbeidskorting en een verlaging van de premielasten voor werkgevers in het mkb. "Bij een optimale mix van deze maatregelen is het mogelijk dat het kabinet aan het einde van de rit kan pronken met een groeipercentage van boven de 2% en een verder dalend werkloosheidspercentage. 

En dan de beursgang van ABN AMRO. Uitgaande van een beurswaardering van €15 miljard is met deze start een opbrengst gemoeid van tussen de €1,5 en €4,5 miljard. Het is de bedoeling dat de opbrengst gebruikt wordt om de staatsschuld te verlagen. Maar: "Een veel beter idee is om dit bedrag in de vorm van een eenmalige belastingvermindering terug te geven aan de ongeveer 11 miljoen belastingbetalers, die ieder een gelijk bedrag krijgen", schrijven de twee columnisten. "Zo kan het kabinet in 2016 niet alleen een mooi gebaar maken door een eenmalige belastingvermindering, maar tegelijk ook in dat jaar de koopkracht van iedereen wat verhogen. "

Gerelateerde artikelen