Verkorte opleiding Financieel Planner: Uitbreiding en verbreding van de adviesrol

Mkb-accountants die ondernemers maximaal wensen te ondersteunen bij het maken van zakelijke en privékeuzes, kunnen nu de ‘Verkorte opleiding Financieel Planner’ volgen (zie ook Accountantsmagazine nummer 2, september 2015). Inmiddels heeft een eerste groep deelnemers de opleiding afgerond. Accountantsmagazine vroeg naar de ervaringen.

Ondernemers maken dagelijks keuzes en hopen daarmee de door hen gestelde doelen te realiseren. Zij hebben daarbij behoefte aan ondersteuning van een goede adviseur. De meeste ondernemers zien de accountant als de adviseur van het midden- en kleinbedrijf. Het ligt dus voor de hand dat de accountant ook de rol van financieel planner oppakt. Een financieel planner maakt voor ondernemers inzichtelijk wat de consequenties zijn van hun zakelijke en privékeuzes en kan ondernemers hierin desgewenst ondersteuning bieden.

Zes maanden, acht colleges, 48 PE-uren

De ‘Verkorte opleiding Financieel Planner’ wordt sinds eind vorig jaar aangeboden door NBA Opleidingen in samenwerking met Dukers & Baelemans, het opleidingsinstituut voor financiële dienstverleners. Voor de opleiding wordt samengewerkt met Figlo. Deze softwareleverancier levert software aan accountants, financieel adviseurs, banken en verzekeraars die financieel inzicht en begrip op consumentenniveau ondersteunt.

In september 2015 begon de eerste groep aan de opleiding. Een van die deelnemers was Tijn Poelmann RA, strateeg/partner bij FEROS financieel en fiscaal strategen uit Eindhoven. “Ik vind het een goed initiatief van de NBA om de opleiding aan te bieden. Daarmee wordt voorzien in een marktbehoefte. Ik heb er veel van opgestoken en vond het een prima opleiding”, vertelt Poelmann. “Mijn beweegreden om te kiezen voor de opleiding was de mogelijkheid voor extra verdieping op het gebied van huwelijksvermogen-, erf- en successierecht. Die kennis kan ik inzetten in mijn dagelijkse werkzaamheden. FEROS biedt ondernemers strategische begeleiding en daar maakt financiële planning een belangrijk onderdeel van uit. Wij ondersteunen ondernemers in hun keuzes tijdens, maar ook na hun actieve loopbaan. In tegenstelling tot andere planners richten wij ons meer op de hele periode en minder op enkel de events, zoals pensioenen en arbeidsongeschiktheid. Ons doel is om ervoor te zorgen dat er bij de ondernemer te allen tijde voldoende vermogen en liquiditeiten beschikbaar zijn om belangrijke strategische keuzes te kunnen maken”, aldus Poelmann.

Bij financiële planning betrekt FEROS ook de bank. “Wij zitten minimaal één keer per jaar met alle partijen om de tafel: de ondernemer zelf, de bank en wij als adviseur. Het doel van dat gesprek is om de balans van de onderneming op te maken en de plannen voor de toekomst te bespreken. Uiteraard hebben wij met de ondernemer zelf frequenter een-op-een-contact”, vertelt Poelmann.

Blikveld breder en toekomstgericht

“Financiële planning is een actueel onderwerp dat steeds belangrijker wordt en wat mij betreft meer aandacht verdient binnen de accountancy”, licht Eric Hutten toe, accountant/fiscalist bij Hutten Accountants & Adviseurs uit Veendam, en ook een van de eerste deelnemers. “In mijn werk deed ik al aan financiële planning, maar ik richtte me dan met name op fiscale en accountancy-zaken. Tijdens de verkorte opleiding leer je dat financiële planning bestaat uit een heleboel verschillende onderdelen die samen een totaalplaatje schetsen. Sociale voorzieningen, pensioenen, testamenten en huwelijksvoorwaarden maken er bijvoorbeeld ook een belangrijk onderdeel van uit.

In gesprekken met onze klanten komen vragen als ‘hoe speel je in op onvoorziene omstandigheden?’ regelmatig aan bod. Het is nuttig om dergelijke vragen te kunnen concretiseren in een financieel plan. Dat leer je tijdens de verkorte opleiding. Wat ik er vooral van heb opgestoken, is dat het blikveld van de financieel planner breder en meer toekomstgericht is dan dat van de accountant. Het is ook mijn intentie om de FFP-titel te gaan voeren en financiële planning een vast onderdeel te maken van ons dienstenpakket”, aldus Hutten.

Welkome aanvulling

Mark Luysterburg, accountant en belastingadviseur bij Rietvelden Accountancy uit Houten, was ook een van de eerste deelnemers. “Een goede aanvulling voor de dagelijkse praktijk”, noemt hij de opleiding. “Vooral het leggen van verbindingen tussen de verschillende deelgebieden is voor mij van toegevoegde waarde geweest. Als accountant in de mkb-sector heb je veel te maken met fiscaliteit en dit deel van de opleiding voegde voor mij weinig toe, maar juist de combinatie fiscaliteit met aspecten als toekomstvoorzieningen, kapitaalverzekeringen en beleggingen was voor mij een welkome aanvulling”, aldus Luysterburg.

Luysterburg erkent de noodzaak van financiële planning voor de mkb-accountant. Luysterburg: “De adviserende taak van de accountant wordt steeds belangrijker. De mkb-accountant kan hier zijn meerwaarde tonen aan de klant. De klanten in de mkb-sector bestaan veelal uit ondernemers en dga’s waarbij de privésituatie van de klant niet los gezien kan worden van de onderneming. De mkb-accountant hoort naar mijn mening naar het totaalplaatje te kijken. De administratie wordt steeds verder gedigitaliseerd en ook het jaarrekeningtraject wordt steeds meer een druk op de knop, waardoor de meerwaarde van de mkb-accountant steeds moeilijker aan te tonen is. Hoewel ik in de praktijk zie dat we op administratief gebied en verslaggeving nog voldoende meerwaarde kunnen brengen, komt dit door ontwikkelingen op het gebied van SBR, de micro-entiteiten en de zogenoemde aangiften VPB+ steeds meer onder druk te staan. Ik ben mij daarom in het verleden al verder gaan verdiepen in fiscale wetgeving en nu dus ook op het gebied van financiële planning. Financiële planning zal zeker een onderdeel gaan uitmaken van mijn dienstenpakket.”

In oktober 2016 gaat weer een nieuwe Verkorte opleiding Financieel Planner van start. Wilt u meer weten? Kijk dan op www.nbaopleidingen.nl/Opleidingen/Verkorte-opleiding-Financiele-planner/

Voor wie?

De verkorte opleiding Financieel Planner is interessant voor de volgende professionals:
• U bent accountant of fiscalist en wenst u echt te verdiepen in financiële planning;
• U wilt financiële planning integreren in uw advies- en business-model;
• U wilt u in de markt onderscheiden door ook als financieel planner in te spelen op de vraag van uw klant;
• U wilt uw klant met onderneming zowel zakelijk als privé integraal adviseren;
• U wilt adequaat anticiperen op life-events van de klant;
• U wilt de verbindingen leggen met diverse vakgebieden binnen het integraal advies;
• U wilt een praktijkgerichte opleiding volgen op hbo-niveau;
• U wilt een optimale voorbereiding op het landelijk examen Financieel Planner.

Programma

De Verkorte opleiding Financieel Planner bestaat uit acht colleges. De eerste vijf colleges richten zich op het uitbreiden en verbreden van de kennis. De opleiding wordt afgesloten met drie colleges die in het teken staan van de voorbereiding op het FFP-examen. Daarnaast komt de behandelde theorie integratief aan bod, zodat u in staat bent de verbindingen te leggen met diverse vakgebieden binnen het integraal advies.

College 1: Fiscale en juridische aspecten van de eigen woning
Tijdens dit college wordt ingegaan op de fiscaal- en civielrechtelijke aspecten van de eigen woning. Onder meer de zekerheden bij de financiering, kapitaalverzekeringen en de bankspaarvarianten passeren de revue. Tevens worden onder andere de fiscale aspecten rond de eigen woning, de bijleenregeling en de dertigjaarstermijn behandeld.

College 2: Huwelijksvermogens- en erfrecht en testamenten
Tijdens dit college wordt aandacht besteed aan de civielrechtelijke onderdelen van het huwelijksgoederenregime. Zo komt het aangepast wettelijk stelsel van gemeenschap van goederen aan de orde, maar ook de verschillende vormen van huwelijkse voorwaarden. Ook behandelen wij de positie van samenwoners en de mogelijkheden die zij hebben om zaken te regelen in hun samenlevingsovereenkomst. Het wettelijk erfrecht zal worden geplaatst naast de verschillende mogelijkheden die testamentair kunnen worden vastgelegd.

College 3: Successiewet voor particulier en ondernemer
Aansluitend op het tweede college wordt hier ingegaan op de fiscaalrechtelijke gevolgen van de verschillende schenk- en erfconstructies. Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan de fictieve verkrijgingen. De overdracht van de onderneming door schenking of vererving komt ook aan de orde.

College 4: Pensioen en andere oudedagsvoorzieningen voor particulier en ondernemer
In dit college wordt aandacht besteed aan het driepijlerstelsel, bestaande uit het sociale stelsel, pensioenstelsel en de individuele pensioenvoorzieningen. Hierbij zal ook de situatie van de ondernemer centraal staan. Denk hierbij aan de mogelijkheden rondom de oudedagsreserve en het pensioen in eigen beheer.

College 5: Beleggen en financiële rekenkunde
Het onderdeel beleggen is één van de vakgebieden die worden onderkend voor de financieel planner. Tijdens dit college wordt met name het analyseren van een beleggingsportefeuille besproken. Hierbij wordt de koppeling gelegd met financieel rekenkunde.

College 6, 7 en 8: Examentraining
De opleiding wordt afgesloten met drie colleges waarbij de integratie van de verschillende vakgebieden centraal staan. Elk college kent een eigen thema, te weten: familie, arbeid & wonen en ondernemer/dga. Naast de theorie van deze hoofdthema’s wordt het integraal adviseren in praktijk gebracht, waarbij planningssoftware een rol speelt.

(Leendert Haaring)

[Accountantsmagazine, nummer 2, juni 2016]

Gerelateerde artikelen