Verhoging griffierechten van de baan

De verhoging van de griffierechten gaat niet door. Dit staat in een brief die minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie vrijdag stuurde aan de Tweede Kamer en waarin hij aankondigt dat er 250 miljoen euro op de V en J-begroting bij komt.

De reden voor het intrekken van het wetsvoorstel is dat er ‘beperkt draagvlak’ voor is, staat in de brief. Algemeen werd ervan uitgegaan dat de voorstellen niet door de Eerste Kamer zouden worden aangenomen.

Over het verhogen van de griffierechten, het bedrag dat moet worden betaald voor een rechtsgang, sprak de Raad voor de rechtspraak diverse keren zijn zorgen uit. De Raad wees er onder meer op dat de verschuldigde griffierechten voor kleine incassovorderingen niet meer in verhouding waren. Hierdoor zouden kleine schuldeisers afzien van de gang naar de rechter. Ook zag de Raad liever een andere verdeling van de verhoging van de griffierechten tussen zaken in eerste aanleg en in hoger beroep. De kosten voor civiele zaken in hoger beroep zouden worden verdubbeld.

• Rechtspraak.nl: Wetsvoorstellen waar Rechtspraak kritisch over adviseerde ingetrokken

• Brief Tweede Kamer Ontwerpbegroting 2016 Veiligheid en Justitie

 

(Rechtspraak.nl

Gerelateerde artikelen