‘Vergunningen ondermaats presterende accountantskantoren ter discussie stellen’

Mocht de AFM bij de volgende rapportage over de kwaliteit van de accountantscontroles geen verbeteringen constateren, dan zal overwogen moeten worden om de vergunningen van accountantskantoren die ondermaats presteren ter discussie te stellen.

Dat stelt Eumedion in een reactie op het vandaag gepresenteerde AFM-rapport over de kwaliteit van OOB-accountantsorganisaties. Uit het rapport blijkt dat een ruime meerderheid van de door de AFM onderzochte controles materiële tekortkomingen bevat (19 van de 32). “Dat is een moedeloos resultaat na soortgelijke rapportages in 2010 en 2014,” aldus Eumedion. “Beleggers en andere stakeholders moeten kunnen vertrouwen op de kwaliteit van de goedkeurende controleverklaring bij de jaarrekeningen van ondernemingen. De controleverklaring is immers onmisbaar bij het betrouwbaar kunnen analyseren van de financiële positie van de onderneming. Dat vertrouwen wordt nu al zeven jaar op de proef gesteld. Beleggers hechten grote waarde aan het rapport van de AFM, omdat zij zelf niet over de gegevens kunnen beschikken om de noodzakelijke analyse over de kwaliteit van de accountantscontrole uit te voeren.”

Eumedion: “Uit het onderzoeksrapport kan worden opgemaakt dat met name de interne kwaliteitsbewaking binnen de accountantskantoren zwaar onder de maat is. Blijkbaar hebben de accountantskantoren problemen met het aantrekken en behouden van vakmensen en/of wordt het belang van de vaktechniek onvoldoende onderkend. Voor de geloofwaardigheid van de sector is het nu van groot belang dat de accountantskantoren per direct aan de slag gaan met het verstevigen van de vakkennis en het systematisch implementeren van een gedegen interne kwaliteitscontrole. De raden van commissarissen van de accountantskantoren moeten hierop streng toezicht houden. Om de progressie ten aanzien van de kwaliteit van accountantscontrole voor beleggers en andere stakeholders verder te borgen is het daarbij van belang dat de externe accountant in zijn controleverklaring altijd een kwalitatief oordeel geeft over de werking en effectiviteit van de interne risicobeheersings- en controlesystemen van de onderneming die wordt onderzocht. Mocht de AFM bij de volgende rapportage over de kwaliteit van de accountantscontroles geen verbeteringen constateren, dan zal overwogen moeten worden om de vergunningen van accountantskantoren die ondermaats presteren ter discussie te stellen.”

Gerelateerde artikelen