Vereniging vraagt offertesoftware woekerpolissen

Vereniging Woekerpolis.nl roept bezitters van software waarmee in het verleden offertes voor woekerpolissen zijn gemaakt op om deze aan haar op te sturen. De vereniging wil de software gebruiken in de collectieve procedures die zij voert.

‘De verwachting is dat met de software kan worden aangetoond dat verzekeraars hun klanten verkeerd hebben voorgerekend,’ aldus de vereniging. Eerder wist de vereniging al de hand te leggen op software van Reaal.

De oproep is gericht aan tussenpersonen, actuarissen en (ex)medewerkers van verzekeringsmaatschappijen die de software nog in hun bezit hebben. Voorzitter Ab Flipse: ‘We doen een dringend beroep op degenen die de software hebben ontwikkeld of gebruikt en nog in hun bezit hebben. Vooral de oude software van voor 2000 willen we graag hebben, omdat die vaak niet is versleuteld en de gebruikte formules kunnen worden achterhaald.’

In de jaren negentig werd woekerpolis-offertesoftware door verzekeraars gedistribueerd door middel van floppy-disks en cd’s. In 2014 wist de vereniging de hand te leggen op sjoemelsoftware van Reaal. Deze offertesoftware speelt momenteel een belangrijke rol in de lopende collectieve procedure. ‘Hieruit blijkt dat Reaal bewust een verkeerde berekeningsmethode heeft gehanteerd en dat de gebruikte rendementspercentages zijn gemanipuleerd. Hierdoor werden aan klanten eindkapitalen voorgerekend die nooit gehaald konden worden. Het vermoeden is dat andere verzekeraars zich hier ook schuldig aan hebben gemaakt,’ aldus Woekerpolis.nl. Bezitters van software kunnen deze al dan niet anoniem opsturen aan de vereniging.

Gerelateerde artikelen