Venture capital bedrijf henQ lanceert derde fonds met recordwaarde van 50 miljoen euro

Venture capitalist henQ lanceert henQ III, het derde fonds waarvoor een recordbedrag van 50 miljoen euro werd opgehaald. Geld dat door partners Herman Hintzen, Coen van Duiven en Floris van Alkemade zal worden geïnvesteerd in veelbelovende jonge softwarebedrijven. “henQ is het enige Nederlandse vc-fonds dat het aandurft om ‘early stage’ bedrijven met een kapitaalbehoefte vanaf een ton te financieren en tegelijkertijd kan doorpakken tot wel 10 miljoen euro voor de out performers,” zegt Van Duiven.
Er vroeg bij zijn, ondanks de risico’s. Dat is volgens de investeerders van henQ van belang om ervoor te zorgen dat ambitieuze jonge bedrijven zo snel mogelijk volledig tot wasdom komen, om zo weer echt grote Nederlandse successen in het buitenland te realiseren.
 
Waar de meeste investeringspartijen pas instappen als een startup zichzelf al ruim heeft bewezen, wil henQ er bij zijn vanaf de eerste financieringsronde. En meegroeien tot en met het punt dat het bedrijf klaar is voor de grote investeringsreuzen in de Verenigde Staten. “henQ heeft het netwerk, de ervaring en middelen om dat te doen’, zegt Van Duiven. “Een echte toegangspoort creëren tot internationaal succesvol ondernemen, en dan met name de VS.”
 
Vruchtbare investeringen in inmiddels internationaal hard groeiende techbedrijven, zoals Mendix, Xite, SEOshop en Boostermedia, evenals succesvolle internationale verkopen zoals Wakoopa, Immidio, Mirror42, BackupAgent en Videostrip hebben henQ op de kaart gezet.
 
Prominent in early stage
In het huidige portfolio bevinden zich daarnaast veelbelovende startups zoals Studytube, Monolith en Housing Anywhere. “Met in totaal 75 miljoen euro onder beheer is henQ de meest prominente speler in de early stage markt geworden”, aldus Van Duiven. “De behoefte aan deze vorm van kapitaal en ondersteuning is bovendien groeiende.”
 
henQ III kent een focus op snel groeiende (van origine) Nederlandse softwarebedrijven die hun business to business (b2b) platform internationaal weten te verkopen en maandelijks terugkerende omzet genereren (recurring). Dankzij participatie in bedrijven zoals SEOshop kent henQ de gespecialiseerde markt voor softwareoplossingen die zich specifiek richten op het mkb goed. “Dit is een onontgonnen en lastig te bereiken markt waar henQ veel waarde kan toevoegen”, zegt Van Duiven.
 
Ondernemers en family offices
In het nieuwe fonds participeren succesvolle (software & internet) ondernemers en family offices die hun netwerk en een deel van hun vermogen graag inzetten om bij te dragen aan significant Nederlands succes in het buitenland. Ook het European Investment Fund draagt bij aan henQ III.
 
Het team van henQ verwacht met henQ III minimaal twintig bedrijven te financieren, waarvan het grootste deel als qualifier (met een begin investeringsronde tussen 100-500k) zal binnenkomen. Succesvolle bedrijven kunnen rekenen op vervolgrondes die kunnen oplopen tot wel 10 miljoen euro.
 
Daarbij werkt henQ ook graag samen met andere (internationale) venture capital partijen, met name in gebieden waar expansie van de bedrijven voor de hand ligt. “Door samen met grote internationale partijen te investeren, garandeert henQ de nodige slagkracht en operationele hulp”, zegt Van Duiven. “Daarmee kunnen de bedrijven binnen het portfolio snel internationaal opschalen. henQ zoekt dan ook software-ondernemers met lef, ambitie en doorzettingsvermogen”.
 
Gerelateerde artikelen