Veel minder herzieningen financiële rapportages in VS

Het aantal Amerikaanse bedrijven dat zich gedwongen zag met een herziening van hun financiële resultaten naar buiten te komen, is in 2016 sterk gedaald. Een teken dat de financiële top van ondernemingen de controle op de financiële rapportages de afgelopen jaren heeft versterkt.

Dit schrijft The Wall Street Journal op basis van een nog te publiceren onderzoek door Audit Analytics.

Slechts 671 beursgenoteerde ondernemingen moesten vorig jaar hun financiële rapportage herzien, d.w.z. 6,8% van de 9.831 bedrijven. Dat is het laagste aantal ‘restatements’ in 15 jaar en het laagste percentage sinds 2010, toen 6,7% van de ondernemingen hun financiële rapportage moest herzien. In dat jaar moesten 847 van de 12.713 beursgenoteerde bedrijven hun aandeelhouders laten weten dat aanpassing van de financiële cijfers nodig was.

De belangrijkste redenen voor de afname van het aantal restatements zijn een daling van het aantal beursgenoteerde ondernemingen in de VS en striktere wet- en regelgeving. Zo hebben CFO’s hun ‘controls’ over de financiële verslaggeving versterkt, om zo te voldoen aan de Sarbanes-Oxley Act van 2002. De wet vereist dat beursgenoteerde ondernemingen een externe accountant hebben die controleert of  de systemen en processen die bedrijven hanteren om fraude te voorkomen, op orde zijn.

Gerelateerde artikelen