Veel gedupeerden aandelenlease-affaire krijgen schade vergoed
Honderden gedupeerden in de zogeheten aandelenlease-affaire krijgen na jaren alsnog hun volledige schade vergoed door de Belgische bank Dexia. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch bepaald, die dinsdag in meer dan 250 zaken tot een oordeel kwam.
Aandelenlease, een constructie waarbij geleend geld wordt belegd in aandelen, was in de jaren negentig erg populair. Maar toen vlak na de eeuwwisseling de internetzeepbel barstte, bleven honderdduizenden Nederlanders met een fikse restschuld zitten. Daarvoor stelden zij in veel gevallen aanbieder Legio Lease, dat later is overgenomen door Dexia, aansprakelijk. Er kwam in 2007 al een collectieve regeling, maar daar namen veel gedupeerden geen genoegen mee.
Het Hof verwijst in zijn beoordeling naar een recente uitspraak van de Hoge Raad. De hoogste rechter heeft de afgelopen jaren in een aantal van dit soort zaken uitspraak gedaan over de vraag wanneer een belegger recht heeft op een schadevergoeding en hoe hoog die compensatie dan zou moeten zijn.
De beleggers in de zaken waarin nu uitspraak is gedaan zijn destijds bij het afsluiten van hun contract geadviseerd door tussenpersoon Spaar Select, die niet over de juiste vergunning beschikte. Volgens het hof wist de bank dit of behoorde die dat te weten, vandaar dat een volledige vergoeding op zijn plaats zou zijn.
Met deze uitspraken is de afwikkeling van de aandelenlease-affaire nog steeds niet voorbij. Er lopen alleen al bij het hof in Den Bosch nog honderden zaken van particuliere beleggers tegen Dexia.
De Belgische bank kan nog niet zeggen of het nog een nieuw beroep wil aantekenen. Dexia wijst er in een reactie op dat het bij de uitspraken uiteindelijk toch nog maar om een beperkt aantal zaken gaat. Hoe groot de omvang van de schadevergoeding zou zijn, is nog niet duidelijk. De bank heeft jaren terug ook al voorzieningen aangelegd. Daardoor zou de kwestie voor Dexia financieel geen problemen moeten opleveren.
(ANP)