Veel banken nog niet klaar voor IFRS 9
Verreweg de meeste banken rapporteren conform IFRS en worden geconfronteerd met de gevolgen van de nieuwe accountingstandaard IFRS 9. Deze gaat in per 1 januari 2018 en vervangt de standaard IAS 39. IFRS 9 heeft voor veel banken naast een kwantitatieve impact ook een operationele impact. Banken moeten onder meer de processen, de onderliggende data en de modellen die zij gebruiken voor de berekening van expected credit losses aanpassen. Voor deze expected credit losses moeten voorzieningen worden aangehouden.
IFRS 9-survey
Om de mate van voorbereiding op de omzetting naar IFRS 9 en de impact hiervan in kaart te brengen heeft DNB in samenwerking met de ECB een survey uitgezet bij een aantal kleine en middelgrote banken in Europa. Momenteel vindt een analyse van de resultaten plaats. Een eerste observatie is dat bij elf van de twintig banken de aanpassingen voor IFRS 9 zich nog steeds in de ontwerpfase bevinden, terwijl de uiterste implementatiedatum van 1 januari 2018 nadert. Banken lopen onder andere tegen de volgende problemen aan:
- de kwaliteit van data;
- de beschikbaarheid van historische data;
- de beoordeling van het kredietrisico;
- de benodigde capaciteit voor de implementatie van IFRS 9.
Vervolg
Als follow-up start in september 2017 een thematic review bij een aantal kleine en middelgrote banken binnen Europa, waaronder een aantal Nederlandse banken. De resultaten van de survey en de thematic review dienen om het toezicht op de voorbereiding en robuuste en consistente implementatie van IFRS 9 vorm te geven.
[avg-advertorial slug=”is-uw-ifrs-kennis-up-to-date”]
(DNB)