VEB-directeur waarschuwt beleggers voor lakse controles

Kunnen beleggers blindvaren op de handtekening van de accountant onder het jaarverslag? Paul Koster, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters, denkt van niet.

Heel Nederland was geschokt toen bleek dat ING 775 miljoen euro moest betalen omdat het zeven jaar lang veel te weinig deed om witwassen tegen te gaan. Deemoedig werd het boetekleed aangetrokken, de CFO sneuvelde, en men ging over tot de orde van de dag. 

Ook in Denemarken ging het mis. Denemarken stond op de eerste plaats van de corruptie-index van Transparency International, maar toch zag de accountant van Danske Bank acht jaar lang geen reden om alarm te slaan. 

Aandeelhouders zien graag dat het controleproces resulteert in een goed inzicht in de ‘key audit matters’, schrijft Koster. Deze punten, waarin vaak de grootste risico’s voor de onderneming verborgen zitten, zouden beleggers moeten waarschuwen. Een overzicht ervan is tegenwoordig in veel landen verplicht, en dat is goed. Helaas wordt er echter nog veel te veel jarenlang over het hoofd gezien. En dus biedt de krabbel van de accountant in de praktijk dus geen garantie dat de belangrijkste lijken in de kast zijn opgemerkt. Laat dat voor beleggers in 2019 een waarschuwing zijn, besluit de VEB-directeur.

Gerelateerde artikelen