VEB wint zaak van voormalig CEO en CFO Landis

Rechtbank Amsterdam heeft geoordeeld dat de voormalig CEO en CFO van Landis, het ICT-concern dat in 2002 failliet ging, onrechtmatig hebben gehandeld jegens beleggers door een misleidende voorstelling te geven in de jaarrekeningen en jaarverslagen over 1999, 2000 en het halfjaarbericht 2001.

Dit meldt de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), die de zaak had aangespannen. Ook oordeelt de rechtbank dat de voormalig bestuurders onrechtmatig hebben gehandeld door op twee momenten een onjuiste winstverwachting aan beleggers te melden. De rechtbank veroordeelt de ex-bestuuders hoofdelijk tot betaling van de schade aan de beleggers die hun vordering aan de Stichting VEB Actie Landis hebben gecedeerd. Deze schade moet worden vastgesteld per belegger in een aparte procedure.

Geen uitzicht op adequate schadeloosstelling

Volgens de VEB leden de beleggers door de misleiding een schade van tientallen miljoenen euro’s. Maar de vereniging verwacht niet dat ze volledig schadeloos gesteld worden, omdat het privé vermogen van de voormalig bestuurders de miljoenenschade niet dekt. ‘Ook de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering biedt geen soelaas. De volledige dekking is besteed aan de kosten van de voormalige advocaat van de Landis bestuurders. Hiermee is de kans verkeken op een reële compensatie voor beleggers,’ aldus de VEB.

Waarschuwing

De uitspraak van Rechtbank Amsterdam bevat volgens de VEB wel een belangrijke waarschuwing voor bestuurders van beursvennootschappen. Bij misleidende jaarrekeningen of misleidende persberichten volgt persoonlijke aansprakelijkheid jegens aandeelhouders. Bij misleidende jaarrekeningen geldt een zelfde persoonlijke aansprakelijkheid voor de commissarissen van de beursvennootschap. 

De VEB laat verder nog weten in gesprek te zijn met accountant EY over een mogelijke schikking.

• Vonnis rechtbank Amsterdam, 28 oktober 2015

Gerelateerde artikelen