VEB wil AFM-toezicht op auditcommissies

Commissarissen die lid zijn van de auditcommissie moeten wettelijk onder toezicht komen van de AFM (Autoriteit Financiële Markten).

Daarvoor pleit directeur Paul Koster van de VEB (Vereniging van Effectenbezitters) in Het Financieele Dagblad. Vanwaar deze oproep? 

Momenteel werkt de Commissie Toekomst Accountancy (TCA) in opdracht van minister Hoekstra (Financiën) aan een reeks aanbevelingen die de kwaliteit van het werk van accountants naar een hoger plan moet tillen. Maar Koster pleit ervoor om niet alleen naar de accountants te kijken, maar naar 'de hele controleketen' die bij de onderneming is betrokken.

“In de accountancy is een digitale revolutie gaande die grote impact heeft op het beroep. In dat licht is het best merkwaardig dat een accountant zich verplicht jaarlijks laat bijscholen, maar een auditcommissielid niet”, aldus Koster. In zijn ogen zou de AFM een wettelijke rol moeten krijgen bij de benoeming, opleiding en toetsing van leden van auditcommissie. 

Ook zou de toezichthouder het contact tussen de commissieleden en interne en externe accountants moeten volgen, vindt de VEB-directeur.

In april van dit jaar riep de VEB al op een grotere rol toe te kennen aan de auditcommissie bij bedrijven. De kwaliteit van accountantscontroles is voor beleggers moeilijk te meten, schreef de VEB. Een keur aan nationale en internationale debacles bij beursgenoteerde ondernemingen vormen gerede aanleiding tot de conclusie dat informatielacunes en informatie-asymetrie een wezenlijk probleem zijn voor een ordentelijk functioneren van de markt. Illustratief in dit kader is de beperkte verantwoordelijkheid die de sector heeft genomen bij het signaleren en mitigeren van frauderisico’s.

Lees ook:
CTA publiceert plan van aanpak

Gerelateerde artikelen