Vastgoedtaxonomie heeft enorme betekenis voor de markt

De constatering ‘De vastgoedmarkt is sterk in beweging’ geldt vandaag de dag als een understatement. Vorig jaar werd met een totale omzet van € 13,5 miljard het recordjaar 2007 overtroffen. En de rek is er in het lopende jaar niet uit, zo kan rustig worden gesteld.

Het betekent dat ook deze sector voor ondernemers en investeerders weer floreert. Dat geldt eveneens voor de banken waar vastgoed na moeilijke jaren opnieuw een zekerheid gaat vormen. Tegen die achtergrond had de komst van de nieuwe Vastgoedtaxonomie (VT) niet beter kunnen worden gepland. We hebben op dit moment de VT11 en nu komt de VT12 eraan.

Anders inrichten

Binnen SBR Banken is Chris Tolsma verantwoordelijk voor de ontwikkeling en introductie van de VT12-versie. “Er is inderdaad een groeiende behoefte aan standaardisatie en aan snellere en betere uitwisseling van data. Op dit moment wordt er nog veel data verwerkt in Excel en Word en wordt er uiteindelijk gerapporteerd in PDF. In deze groeiende markt wordt het nu echt tijd om de zaken anders te gaan inrichten”, aldus Tolsma.

Ook de consequenties van bestaande, conventionele processen zijn helaas bekend: dezelfde data worden op verschillende plekken in de verschillende organisaties overgetypt. Dit is vooral inefficiënt, maar er kunnen ook fouten worden gemaakt. Niet zonder gevolgen. Dit kan immers consequenties hebben voor de rating van een klant, maar ook voor het kapitaal dat banken moeten aanhouden.

Digitalisering en standaardisering aan de hand van de VT gaan hierin veel waarde toevoegen voor vastgoedondernemers, taxateurs en de banken, maar ook voor andere partijen zoals toezichthouders en ook voor de klanten.

Bottom-up benadering

Voor de ontwikkeling van de nieuwe VT12 is heel bewust gekozen voor een bottom-up benadering. In werkgroepen wordt nauw samengewerkt met specialisten van onder andere ABN ARO, Rabobank en ING. In expertgroepen gebeurt dit met marktpartijen zoals taxatiekantoren en softwarebouwers en –leveranciers.

Tolsma: “We kiezen met opzet voor een dergelijke aanpak. Weliswaar lag er een vorige versie; die VT11 was vooral opgezet om een uitvraag in het kader van de Asset Quality Review van de Nederlandsche Bank voor te bereiden. Nu bouwen we die versie uit met een complete vernieuwing.”

Hij vervolgt: “We willen en gaan een flinke stap zetten, en samenwerking met alle partijen is hierin cruciaal. Kwaliteit van de inhoud heeft de prioriteit. We willen het goed doen. Op dit moment werken we aan een finale planning voor de alfa-, bèta en definitieve versie. Implementatie volgt daarna. ”

Betekenis

De VT12 gaat een belangrijke rol spelen in het taxatieproces voor het financieren van vastgoed. Bij een taxatie worden data uit allerlei bronnen gestructureerd om te komen tot een waardering en een onderbouwing daarvan. Een deel komt van de klant of de bank, de rest uit andere, meestal externe bronnen. Verder wordt ook de – vaak verplichte jaarlijkse – trend in taxatiewaardes inzichtelijk, maar ook de fluctuatie in huurlijsten.

“Input voor en output van een taxatie zijn daarmee belangrijke gegevensbronnen voor banken en toezichthouders. De betekenis van de VT12 is dan ook enorm”, zegt Tolsma. “Ik zie het als een opstap naar de standaardisering, automatisering en digitalisering van een hele keten. Dat is de grote winst op langere termijn: meer efficiency, lagere kosten, meer kwaliteit.”

 

(Door: SBR Banken)

Gerelateerde artikelen