‘Vastgoedtak Achmea neemt een loopje met WWFT’

Onderzoek van de AFM is verstopt in het jaarverslag van 2022.

De Autoriteit Financiële Markten doet onderzoek bij de vastgoedtak van verzekeraar Achmea. De toezichthouder wil meer weten over de manier waarop Syntrus Achmea Real Estate & Finance zijn klanten controleert op witwassen en terrorismefinanciering, meldt het FD.

De focus van het onderzoek ligt op "het monitoren van transacties en het meldproces ten aanzien van ongebruikelijke transacties", zo staat in een tot op heden onopgemerkte passage in het jaarverslag over 2022 van de verzekeraar. Aanleiding is een melding die Syntrus Achmea zelf deed over een zogeheten ongebruikelijke transactie in het kader van de Wet ter voorkoming witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

De toezichthouder vroeg eind januari voor de tweede keer informatie op bij Syntrus Achmea, nadat vorig jaar een eerste verzoek was gedaan. Een AFM-woordvoerder bevestigt het onderzoek, maar wil daar niets over delen omdat het "toezichtsvertrouwelijk" is. Een woordvoerder van Syntrus Achmea stelt dat het bedrijf "in gesprek" is met de toezichthouder, maar geeft verder geen commentaar.

(ANP)

Gerelateerde artikelen