Vandaag stemt het Europees Parlement over de kwijting van de EU jaarcijfers 2014
Voor het 6de achtereenvolgende jaar stelt de commissie Begrotingscontrole het parlement voor om kwijting maar uit te stellen, omdat de Raad van Ministers en de Europese Raad niet in staat of bereid bleken alle benodigde gegevens aan het parlement te verstrekken.
De EP-leden stemmen op 28 april over de kwijting van de jaarbegroting van 2014, zoals uitgevoerd door de Europese Commissie en andere EU-instellingen. In de loop der jaren is de kwijtingsprocedure uitgegroeid tot een zeer belangrijk controle-instrument aangaande de manier waarop publieke middelen worden besteed en EU-projecten uitgevoerd. Het Europees Parlement heeft het exclusieve recht om de uitvoering van de begroting van EU-instellingen goed te keuren.
Het gaat daarbij om de definitieve goedkeuring, door het Europees Parlement, van hoe de EU-begroting in een bepaald jaar is geïmplementeerd. Het Parlement bekijkt daartoe de verslagen van de parlementaire commissie Begrotingscontrole, rekening houdend met de aanbeveling van de Raad, en besluit kwijting te verlenen, uit te stellen of te weigeren. Als kwijting wordt verleend, worden de rekeningen van een bepaald jaar gesloten en goedgekeurd.
De kwijting betreft de begroting van alle EU-instellingen, waaronder de Europese Commissie, het Parlement zelf, de Europese Raad, de Raad van de EU en andere instanties, agentschappen en, instellingen. In totaal wordt over meer dan vijftig verslagen gestemd.
In elk geval zijn drie van de acht ‘joint undertakings’ , EU partnerships met private bedrijven, te weten de projecten ARTEMIS, ENIAC en ITER er niet in geslaagd de commissie te overtuigen dat de investeringen van en door de EU ‘under control’ waren. Het voorstel is dan ook dat hun kwijting wordt uitgesteld.
De Europese Rekenkamer heeft berekend, dat 6,1% van de € 43 miljard die in 2014 aan de lidstaten werd uitgekeerd via ERDF en Cohesion Fund projecten onterecht is verstrekt. Niet per se vanwege vermoedens van fraude, maar omdat de gelden niet volgens de regels besteed zijn, of dat dit niet kon worden aangetoond door de ontvangers. In 22 gevallen was er een sterk vermoeden van fraude. De Rekenkamer stelt dat de EU nog steeds niet echt ‘in control’ is over de uitgaven.
Meer details via europarl.europa.eu.