Van Oord onder vuur vanwege betrokkenheid bij controversieel project

Corruptie en CSDDD

Het baggerbedrijf Van Oord wordt strafrechtelijk onderzocht door het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM), schrijft Follow the Money. In 2017 nam Van Oord afstand van een handelsagent die hielp bij bemiddeling in Kazachstan. De agent kwam niet door de screening van het bedrijf. Dat meldt het ANP deze ochtend op basis van Follow the Money.

Van Oord betaalde de agent 24 miljoen euro. Daarom verdenkt het OM Van Oord van ‘het omkopen van een buitenlandse ambtenaar, valsheid in geschrifte en witwassen.’

Het OM constateerde na een eigen onderzoek dat de agent mogelijk geld doorsluisde naar een prominent lid van de presidentiële familie van Kazachstan. Het contract met de agent zou vals zijn, en bedoeld om corrupte betalingen legaal te laten lijken. Dit blijkt onder meer uit stukken van het Zwitserse federale strafhof, waarop Follow the Money de hand wist te leggen.

Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) speelt een cruciale rol bij het terugdringen van corruptie. Deze EU-richtlijn legt grote bedrijven verantwoordelijkheden op om schendingen van mensenrechten en milieurechten in hun waardeketen te identificeren, beperken en stoppen. De CSDDD vereist dat bedrijven effectieve, proportionele en afschrikkende strafrechtelijke sancties invoeren om corruptie te bestrijden. Dit omvat gevangenisstraffen van minimaal twee tot vier jaar, boetes en uitsluitingen van aanbestedingsprocedures voor veroordeelden. De richtlijn is van toepassing op EU-ondernemingen met minstens 1.000 werknemers en een omzet van ten minste € 450 miljoen, evenals non-EU-ondernemingen met een omzet van minimaal € 450 miljoen die binnen de EU wordt gerealiseerd. De CSDDD zal gefaseerd worden ingevoerd, beginnend in 2027 voor bedrijven met meer dan 5.000 werknemers en een omzet van meer dan € 1.500 miljoen. 


Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.


Gerelateerde artikelen