Valeant verdedigt boekhouding

Farmaceut Valeant die vorige week in opspraak raakte vanwege vermeende omzetfraude, zegt zelf onschuldig te zijn. In een verklaring maandag benadrukte het bedrijf dat de boekhouding op orde is.

Vorige week kwam naar buiten dat er mogelijk een geheime relatie zou bestaan tussen Valeant, dochterbedrijf Philador en een klant van Philador met de naam R&O Pharmacy. Philador en R&O zouden volgens bronnen één en dezelfde zijn, waardoor Valeant zijn producten verscheept naar een eigen tak en daarbij wel opbrengsten in de boeken zet.

Valeant benadrukte maandag dat het bedrijf zich aan de regels houdt. Wel kondigde het aan een speciaal onderzoekscomité in te stellen. Het aandeel verloor afgelopen week ruim een derde van zijn waarde en ging maandag in de voorbeurshandel ook weer fors onderuit.

Een groot aantal prominente investeerders, onder wie miljardair Bill Ackman van het aan de Amsterdamse beurs genoteerde hedgefonds Pershing Square, maakte de afgelopen jaren forse papieren winsten op hun beleggingen in Valeant.

‘Enron’

Op 21 oktober kelderde Valeant bijna 40 procent in beurswaarde tot 88,58 dollar per aandeel. Volgens Citron Research van shortseller Andrew Left, iemand die gokt op koersdalingen, zou er een geheime relatie bestaan tussen Valeant, dochterbedrijf Philador en een klant van Philador met de naam R&O Pharmacy. Citron denkt dat Philador en R&O één en dezelfde zijn, waardoor Valeant zijn producten verscheept naar een eigen tak en daarbij wel opbrengsten in de boeken zet.

Daarbij werd de vergelijking gemaakt met het schandaal rond de Amerikaanse energiereus Enron. Enron ging in 2003 failliet door omvangrijke boekhoudkundige fraude waarbij verliezen van een groot aantal dochtermaatschappijen werden verzwegen. Citron kopte groot op zijn website: Zou dit de farmaceutische Enron zijn? 

(ANP)

Gerelateerde artikelen