V&A afkoop PEB en uitgestelde uitbetaling afkoopsom

Een afspraak inzake een uitgestelde betaling van de netto afkoopsom van het pensioen in eigen beheer heeft niet tot gevolg dat de BV de ter zake van de afkoop verschuldigde loonheffing pas bij uitbetaling moet inhouden en afdragen.

Dat meldt het Centraal Aanspreekpunt Pensioenen van de Belastingdienst vandaag in een vraag & antwoord ‘afkoop pensioen eigen beheer en uitgestelde uitbetaling (netto) afkoopsom’.

Vraag

Een BV heeft aan de dga een pensioen toegezegd. Het pensioen is volledig in eigen beheer verzekerd. De dga koopt het pensioen met toepassing van artikel 38n, tweede lid, Wet LB en artikel 38o Wet LB af. De BV en de dga hebben afgesproken dat de netto afkoopsom van het pensioen pas over twee jaar aan de dga zal worden uitbetaald.

Heeft de afspraak inzake de uitgestelde betaling van de netto afkoopsom tot gevolg dat de BV de ter zake van de afkoop verschuldigde loonheffing pas bij uitbetaling moet inhouden en afdragen?

Antwoord

Nee, de afspraak inzake de uitgestelde betaling van de netto afkoopwaarde heeft geen gevolgen voor het moment waarop de BV de ter zake van de afkoop verschuldigde loonheffing moet inhouden en afdragen. Het genietingsmoment wordt ingeval van afkoop namelijk niet bepaald door artikel 13a Wet LB, maar door artikel 19b (tekst 2016) van die wet.  

Indien een in eigen beheer verzekerde pensioenaanspraak wordt prijsgegeven of afgekocht, wordt de pensioenaanspraak op grond van artikel 19b, eerste lid, Wet LB (tekst 2016) op het onmiddellijk daaraan voorafgaande tijdstip aangemerkt als loon uit een vroegere dienstbetrekking van de dga.

Ook in het geval de afkoop plaatsvindt met toepassing van de artikelen 38n en 38o Wet LB, is dit het geval (zie Memorie van toelichting Wet uitfasering pensioen in eigen beheer en overige fiscale pensioenmaatregelen, kamerstukken 34 555, nr. 3, p. 35/36). Artikel 38o Wet LB sluit toepassing van artikel 19b Wet LB (tekst 2016) niet uit, maar maakt enkel een uitzondering voor de omvang van de grondslag voor de belastingheffing. Ook ingeval van een afkoop als bedoeld in de artikelen 38n en 38o Wet LB wordt de (afwijkende) afkoopwaarde van de pensioenaanspraak op grond van artikel 19b, eerste lid, Wet LB (tekst 2016) op het onmiddellijk aan het prijsgeven/afkopen voorafgaande tijdstip aangemerkt als loon uit een vroegere dienstbetrekking van de dga.

De BV zal de ter zake van de afkoop verschuldigde loonheffing dus moeten opnemen in de aangifte loonheffing over het loontijdvak waarin het prijsgeven/afkopen plaatsvindt. Ook zal de dga het ingevulde en ondertekende informatieformulier binnen een maand na het prijsgeven/afkopen moeten toesturen aan de Belastingdienst (zie artikel 38n, vijfde lid, Wet LB juncto artikel 12c van het Uitvoeringsbesluit loonbelasting 1965).

Gerelateerde artikelen