UWV leidt werklozen op tot helderzienden

Het UWV vergoedt al jarenlang opleidingen tot helderziende. Tientallen werkzoekenden worden op kosten van de belastingbetaler omgeschoold tot 'spiritueel belconsulent' of hypnotiseur. Het gaat om zo'n 1000 euro per persoon.

Dat blijkt uit onderzoek door Reporter Radio. Sinds 2008 hebben tientallen werkloze 50-plussers een opleiding gevolgd bij Stichting Paradidakt in Zoetermeer. De stichting leert werklozen onder meer de fijne kneepjes van het tarot- en engelenkaarten leggen. Daarmee kan een ‘afgestudeerd’ helderziende de toekomst voorspellen, beweert Paradidakt.  Ook gaan cursisten een weekend naar de Ardennen, waar ‘reïncarnatiesessies’ worden gehouden. Deelnemers leren hoe ze in een glazen bol moeten kijken. ‘Je leert professioneel te werken met het lezen van foto’s en voorwerpen en je ontwikkelt je mediamieke vermogen,’ stelt Paradidakt op haar website.  


De kosten van de opleiding, een kleine 1000 euro per cursus, worden volledig vergoed door het UWV. Stichting Paradidakt geeft een baangarantie. Dat wil zeggen dat werklozen aan de slag kunnen bij een bellijn, waar ze 29 cent per minuut verdienen. Via de bellijnen, bekend van televisie, wordt de toekomst van bellers voorspeld. Ook geven helderzienden telefonisch advies over relatieproblemen en financiële zorgen.  Paradidakt staat geregistreerd als een ‘erkend opleidingsinstituut’, waardoor vergoeding mogelijk is. Het UWV is niet van plan te stoppen met het aanbieden van de opleidingen. 

Gerelateerde artikelen