USA: wet die ouderen en kwetsbare personen meer bescherming biedt tegen financiële uitbuiting

De 'Senior Safe Act' moet uiteindelijk ouderen en minderjarigen met een verstandelijke beperking beter beschermen tegen oplichting en verduistering – vaak gepleegd door familie, bekenden of verzorgend personeel.

Misbruik van vertrouwen en fysieke beperkingen van ouderen zal, naarmate de bevolking vergrijst, een steeds groter probleem worden. Het gaat daarbij niet alleen om goedgelovige oudjes, die zich in de luren laten leggen door e-mails uit Nigeria – ernstiger is dat de daders meestal veel dichter bij huis gezocht moeten worden. Uit onderzoek door NY State University blijkt dat ca 60% van alle voorvallen van ‘financial abuse’ van ouderen in de VS gepleegd wordt door de naaste familie, vrienden, bekenden en zorgverleners. Daarmee verliezen de senioren jaarlijks rond de $2,9 miljard per jaar, concludeert een ander onderzoek van MetLife, dat schat dat slechts 1 op de 44 gevallen gemeld wordt aan de politie.

De Senior-Safe wet, die in feite de positie van een financieel dienstverlener beschermt die dergelijk misbruik aan de kaak wil stellen, kan dit jaar nog van kracht worden. Vooruitlopend daarop heeft de Financial Industry Regulatory Authority een voorstel voor aanvullende interne regelgeving voorgelegd aan de SEC. Daarmee zouden ‘brokers’ in staat gesteld moeten worden om (zonder te groot gevaar van litigation en dergelijke) vermoedens van misbruik of diefstal te melden aan zogenaamde ‘trusted contacts’, door beide partijen vertrouwde contactpersonen.

De dienstverleners zouden bij elke cliënt, die zij menen dat deze daarvoor in aanmerking komt, uit eigener beweging een ‘reasonable effort’ moeten steken in het vinden en met wederzijds goedvinden benoemen van zo een vertrouwde contactpersoon.

Bij serieuze vermoedens zouden de brokers het recht moeten krijgen om de accounts van die ouderen of jongeren met een beperking meteen te bevriezen, wanneer zij menen dat de betreffende cliënt niet goed in staat is om zijn eigen belangen effectief te beschermen.

investmentnews

Gerelateerde artikelen