USA lijkt nu ook ‘beneficial ownership’ regelgeving aan te willen passen

Onder druk van de internationale campagne tegen belastingontduiking lijken de VS nu bereid een wettelijke verplichting voor banken in te voeren, om vast te stellen wie de juridische én economische eigenaren zijn achter een vennootschap.
Het zou een novum zijn, in de US of A, wanneer banken en andere financiële instellingen die moeten rapporteren aan de federale autoriteiten gedwongen worden elke nieuw zakelijke klant te onderwerpen aan een due diligence onderzoek, en vast te stellen wie de ‘beneficial owners zijn achter een ‘lege’ vennootschap. Dat zou een eind kunnen maken aan de trend van bedrijven die vanuit het Caraïbisch gebied momenteel in groten  getale uitwijken naar staten als Nevada, Wyoming, en South Dakota
 
Het ministerie van Financiën in Washington is een lobby gestart onder leden van het Congres en de Senaat om nu toch eindelijk wettelijk vast te leggen, dat vennootschappen en andere juridische entiteiten alle relevante data over wie de eigenaar is (juridische en economisch) al bij hun oprichting moeten opgeven aan de Amerikaanse belastingdienst IRS. En dat banken, zodra deze organisaties een bankrekening openen, diezelfde gegevens moeten achterhalen, vastleggen en indien noodzakelijk overdragen. 
 
De Treasury deputy assistant secretary Jennifer Fowler maakte vorige week de campagne voor een verplichting voor financiële dienstverleners bekend, tijdens een conferentie over financiële fraude. Het bleek dat een eerste voorstel voor een dergelijke wet al in 2014 opgesteld, maar tot nu toe ‘under consultation’ gebleven was. Nu wil het ministerie er druk achter zetten. 
 
De VS heeft de laatste tijd veel kritiek gekregen, omdat zij enerzijds op grond van de Foreign Account Tax Compliance Act ("FATCA") andere landen dwingen om bankgegevens te delen, maar zelf bujitenlanders in de gelegenheid stellen om kapitaal te stallen in de VVS via naam- en eigenaarloze vennootschapsconstructies. Tot op heden hoeven Amerikaanse banken gegevens over buitenlandse rekeninghouders ook niet te delen met belastingdiensten in Europa of Azië, en de VS hebben eveneens geweigerd de Common Standard on Reporting and Due Diligence for Financial Account Information van de OESO mede te ondertekenen.
 
Worden de nieuwe wetten rond beneficial ownership aanvaard door Congres en Senaat, dan kan aan die ongelijkheid ook een einde komen, zo verwacht Washington. Veel zal afhangen van de uitslagen van de komende presidentsverkiezingen.
 
Gerelateerde artikelen