USA gaan intracompany leningen bemoeilijken
In de strijd tegen belastingontwijking door verhuizing van hoofdkantoren naar het buitenland introduceerde de regering Obama vorige week in relatieve stilte een nieuwe, controversiële maatregel.
Al bijna twee jaar intensiveert de strijd van de Amerikaanse regering tegen ondernemingen die het (hoge) vennootschapstarief in de VS proberen te ontlopen, door te fuseren met een (kleiner) buitenlands bedrijf en zo het hoofdkantoor naar een belastingtechnisch vriendelijker land te verhuizen ( de zogenaamde ‘inversion’ truc).
Hoogtepunt tot op heden was het verbod op de fusie tussen farmagigant Pfizer en zijn kleinere collega Allergan. Maar vorige week stelde Washington haast ongemerkt een nieuwe wet voor, gericht tegen het zogenaamde ‘earnings stripping’ – een van de door zo’n inversie gefaciliteerde trucs om met winsten te schuiven.
Vanuit het buitenland kapitaal verschaffen aan Amerikaanse dochterondernemingen wordt voortaan verboden, zo wil Washington, tenzij deze aantoonbaar gebruikt worden voor nieuwe investeringen in de VS – die ook werkgelegenheid en belastinginkomsten zullen opleveren. Vaak werden en worden dergelijke intracompany loans gebruikt om nog meer winst vanuit de VS naar bijvoorbeeld Ierland of Nederland te verschuiven; maar door de draconische wet die nu voorligt worden ook bona fide buitenlandse en Amerikaansde ondernemingen getroffen, zo is de klacht van zowel productiebedrijven als private equity investeerders en hedge funds.
De nieuwe wet “kan zo een enorme impact hebben op allerlei geaccepteerde moderne treasury management technieken," schreef PricewaterhouseCoopers vorige week meteen in een research note.
Maar wetenschappers brengen daar tegenin, dat dergelijke treasyry management trucjes inderdaad trucjes zijn – omdat het een fictie is, dat het bij de bedoelde intracompany loans zou gaan om echte ‘leningen’, resulterend in echte ‘schulden’ in de zin van de wet.
Meer theorie over intracompany leningen en praktijkvoorbeelden via accountingtoday.com.