US Presidentskandidaat Carson wil vlaktaks invoeren

De Republikeinse kandidaat en voormalig neurochirurg Ben Carson komt met een plan voor grondige herziening van het US belastingstelsel.
Carsons campagne werd nogal ruw verstoord toen enkele dagen geleden drie van zijn belangrijkste assistenten ontslag namen. Het is niet duidelijk of Carsons recente onthulling, dat hij voor de Verenigde Staten de vlaktaks wil invoeren, daarmee te maken had.
 
Carson stelt voor om een echte vlaktaks in te voeren van 14,9% van het totale inkomen voor alle US citizens – en tegelijk een einde te maken aan alle aftrekposten, taks shelters en andere fiscale frivoliteiten. Om de armen tegemoet te komen en een onbedoelde armoedeval te voorkomen stelt hij voor die vlaktaks pas te heffen vanaf een inkomen dat 150% van het minimale Federal Poverty Level inkomen bedraagt.
 
Op die manier zou een gezin dat uit vier personen bestaat pas belasting gaan betalen over de inkomsten boven $ 36.375,-. De belasting wordt ook slechts één keer geheven, over de totale verdiensten inclusief capital gains (tax), dividenden en rente-inkomsten. Aftrekposten voor hypotheekrente, giften en lokale belastingen worden ook afgeschaft – “daar heeft momenteel de meerderheid van de bevolking toch al niets aan.” En… tegelijkertijd kan de erfbelasting ook afgeschaft worden.
 
Carson denkt dat zijn plan de economische groei zal stimuleren en in 10 jaar een half miljoen extra banen zal scheppen. 
Gerelateerde artikelen