US GAAP: geen buitengewone lasten en baten meer

Op 11 januari publiceerde de US Financial Accounting Standards Board (FASB) een update van de US Accounting Standards, Update (ASU) 2015-01 met als titel 'Simplifying Income Statement Presentation by Eliminating the Concept of Extraordinary Items'. Daarbij wordt het begrip ‘buitengewone lasten en baten’ geëlimineerd.

De nieuwe richtlijnen maken deel uit van het FASB-initiatief om de jaarverslaggeving te vereenvoudigen “terwijl tegelijkertijd het nut en de gebruiksmogelijkheden van de verstrekte informatie verbeterd worden.” De standaardupdate zorgt ervoor dat de USGAAP-richtlijn voor presentatie van de ‘income statement’ aansluit bij IAS 1 Presentation of Financial Statements, volgens welke de ‘presentation and disclosure’ van buitengewone lasten en baten al sinds 2005 verboden was.

Ook de Public Company Accounting Oversight Board PCAOB heeft toegezegd meer vaart te zullen zetten achter de vernieuwing van hun standaarden, na kritiek dat de PCAOB te traag werkt, zo meldde www.accountingtoday.com tegelijk.

Meer informatie over de update op de FASB website, www.fasb.org

Gerelateerde artikelen