US denktank: BEPS leidt tot wereldregering, wij kunnen beter de vennootschapsbelasting verlagen
Amerikaanse wetenschappers/lobbyisten moeten niets hebben van de voorstellen van de OESO. Die zijn slecht voor de concurrentie en tasten de autonomie van de landen aan.
Senior researchersvan het Mercatus Center van de George Mason University in Washington, DC hebben een rapport gepubliceerd met als titel The OECD’s Conquest of the United States: Understanding the Costs and Consequences of the BEPS Project and Tax Harmonization.
Daarin oefenen zij felle kritiek uit op het Base Erosion and Profit Shifting (BEPS) actieplan van de OESO, en stellen dat BEPS een gevaar is voor de wereldwijde vennootschapsbelasting als zodanig door het streven om de verschillen die er bestaan tussen landen en systemen op te heffen. Dat zou best kunnen resulteren in mínder belastinginkomsten. Beter ware het – voor de USA – om een eigen weg te gaan en in elk geval de eigen exorbitante vennootschapstarieven te verlagen.
De onderzoekers stellen dat BEPS niets meer of minder is dan een poging om het wereldwijde belastingsysteem te veranderen door de zeggenschap over de belastingen te verplaatsen van elk land afzonderlijk naar een ‘internationaal lichaam’ . Dat is misschien wel goed als je overal uniformiteit wilt creëren, maar dat gaat dan ten koste van de administratieve lasten i.v.m. compliance, de rechten van de nationale belastingbetalers/kiezers en de mogelijkheid voor individuele landen om zelf de beste oplossingen te kiezen.
“BEPS zal de kosten van compliance aanzienlijk verhogen en waarschijnlijk helemaal niet zorgen voor méér inkomsten voor de regeringen!”
Het zou voor de VS beter zijn als het zelf de eigen fiscale wetten aanpast en een eigen alternatief verzint voor de vennootschapsbelasting. Die is immers “inefficiënt, omdat ze alleen maar leidt tot dubbele belastingheffing, slechts is voor het bedrijfsleven en de handel en van de overheid allerlei ingewikkelde regelgeving en kostbare handhaving vereist.”