Update van Google in een strijd tussen zoekmachines

Vorige week lanceerde AI-bedrijf OpenAI een alternatief voor Google.

Google gaat een nieuwe update van zijn zoekmachine uitrollen, een van de grootste in 25 jaar. Gebruikers kunnen binnenkort antwoorden verwachten die zijn geformuleerd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI). ”

  • Google laat straks keuzemogelijkheden zien boven de bekende zoekresultaten
  • Het techbedrijf claimt dat gebruikers elke vraag straks kunnen stellen aan de zoekmachine
  • De vernieuwing volgt op een aanval van OpenAI die met ChatGPT een eigen zoekmachine lanceert

Je kunt alles vragen waar je aan denkt of wat je gedaan moet krijgen, van onderzoek tot planning tot brainstormen, en Google doet het werk”, legt Liz Reid, de baas van het Google Search-team uit.

Door de update komt er bovenaan de zoekresultaten een soort overzicht te staan van opties, gevolgd door de overige zoekresultaten die gebruikers al gewend waren te zien. De functie met de naam AI Overviews wordt deze week uitgerold in de Verenigde Staten.

Binnenkort zal de functie in nog meer landen beschikbaar zijn. Achter de technologie van de update zit Gemini, het AI-taalmodel van Google. “Er is zoveel innovatie gaande op het gebied van zoeken”, zei topman Sundar Pichai tijdens de presentatie. “Dankzij Gemini kunnen we een veel krachtigere zoekervaring creëren.”

Het bericht komt in minder dan een week nadat OpenAI een alternatief op basis van kunstmatige intelligentie (AI) presenteerde voor het zoeken via Google. De toevoeging op ChatGPT kan in tegenstelling tot die eerdere populaire AI-variant van het bedrijf direct informatie van het internet aanbieden met bronvermelding, (ANP)

Gerelateerde artikelen