Unit4: kantoormedewerker 69 dagen per jaar bezig met administratieve zaken

Kantoormedewerkers besteden 552 uur per jaar aan het uitvoeren van administratieve, zich herhalende taken. Dat blijkt uit internationaal onderzoek van Unit4 naar productiviteit en de tijd die mensen op kantoor besteden aan hun belangrijkste werkzaamheden.

De uitkomst van 552 uur is het gemiddelde resultaat van alle onderzochte landen. Het aantal uren staat gelijk aan 69 werkdagen. Dat is maar liefst ruim een derde van een werkjaar. Nederlanders zouden de repetitieve administratieve taken graag door technologie laten overnemen: maar liefst negentig procent van de Nederlandse respondenten geeft aan dat ze de huidige technologie hiervoor ook vertrouwen.

Productiviteitsverlies

Omgerekend kost het productiviteitsverlies in de dienstverlenende industrie in alle elf onderzochte landen gezamenlijk meer dan vijf biljoen dollar per jaar, waarbij dat bedrag in de Verenigde Staten het hoogst is (2,87 biljoen dollar) en het laagst in Singapore (26,3 miljard dollar). Medewerkers in Singapore zijn dan ook de minste tijd kwijt aan herhalende administratieve taken. Maar daar staat tegenover dat ze ook de minste tijd besteden aan primaire taken, namelijk zestig procent. Het meest productief zijn de medewerkers in Noorwegen, waar kantoormedewerkers 81 procent van hun tijd aan de belangrijkste werkzaamheden besteden. Gevolgd door Zweden (78%) en Frankrijk (76%).

Verschillen tussen generaties

Opvallend zijn de verschillen tussen generaties. Professionals ouder dan 41 jaar spenderen meer tijd aan primaire verantwoordelijkheden dan professionals tussen de 26 en 30 jaar. Desondanks geven medewerkers tussen de 26 en 35 jaar aan dat ze automatisering meer steunen dan diegenen van 36 tot 40 en 56 tot 60 jaar. Tegelijkertijd zijn mensen boven de 50 jaar het langst bezig met het verzamelen en invoeren van data. Jongere professionals denken eerder dan de andere leeftijdsgroepen dat automatisering hen gelukkig maakt. Ze hebben er vertrouwen in dat bepaalde technologie die hun werk makkelijker maakt snel beschikbaar zal zijn, zelfs binnen een jaar.

Niet alleen Nederlanders vertrouwen de nieuwe technologie zoals digitale assistenten en softwareapplicaties, ook negen van de tien medewerkers in Spanje en Zweden doen dit. In Duitsland en Australië geldt dit echter maar voor minder dan driekwart van de respondenten. Twee derde van alle deelnemers aan het onderzoek (67%) is van mening dat het implementeren van dit type technologie belangrijk is om een goede concurrentiepositie te hebben en houden. De groep van 26 tot 40 jaar is hier wel meer van overtuigd dan de groep van boven de 56 jaar, maar ook degenen met managementverantwoordelijkheid steunen dit standpunt eerder.

Gerelateerde artikelen