UK accountants verwachten dramatische omzetdaling

In juni 2013 nam het Europees Parlement de nieuwe EU-richtlijn Vennootschapsrecht/Financiële Verslaglegging aan, waardoor de verplichte accountantscontrole voor aanzienlijk minder ondernemingen gaat gelden. CCH, een dochter van Wolters Kluwer, ondervroeg kantoren naar de verwachte gevolgen.

Binnenkort worden de richtlijnen opgenomen in de wetgeving van de lidstaten, die soms zoals in ons land strikter criteria stelden aan het begrip ‘kleine onderneming’ dan de EU. Minister Opstelten van Justitie en Veiligheid stelde daarom in oktober vorig jaar al voor om een ruimere definitie van ‘kleinere ondernemingen’ vast te stellen – waardoor ook in ons land meer Nederlandse bedrijven vrijgesteld zullen worden van verplichte accountantscontrole. In de bestaande definitie waren ‘kleine’ ondernemingen vrijgesteld van een verplichte accountantscontrole op de jaarrekening bij een balanstotaal van maximaal 4 miljoen euro en een netto-omzet tot 8,8 miljoen euro. Wanneer Nederland gebruik maakt van de ruimte die de Europese richtlijn biedt, wordt dit verhoogd tot respectievelijk 6 miljoen en 12 miljoen euro

Ook in het Verenigd Koninkrijk zal het Department for Business, Innovation and Skills (!) binnenkort een voorstel doen tot verhoging van de ‘audit exemption thresholds’. Wolters Kluwer CCH , een grote speler in de ondersteuning van accountantskantoren in de VS en Groot Brittannië, ondervroeg de klanten naar de gevolgen voor de omzet en dienstenportfolio.

Bijna een kwart van de ondervraagden verwacht dat de omzet via controlewerkzaamheden met meer dan 25% zal dalen, 7% verwacht liefst een terugval met 75%. Hoe minder controles uitgebvoerd worden, hoe groter de impact. Een kwart van de kantoren die minder dan 10 controles per jaar verricht denkt er maar helemaal mee op te houden.

Ruim 20% verwacht een stijging van de omzet te kunnen realiseren via de andere diensten. Bijna 40% denkt het verlies aan inkomsten goed te maken met nieuwe diensten als Assurance Reviews. Maar 65% is bang dat het niet zal lukken meer omzet te genereren via non-audit fees; 13% denkt zelfs dat ook die omzet zal teruglopen.

Meer gedetaillerde verwachtingen treft u in het rapport, dat te downloaden is via www.accountancyageinsight.com

Gerelateerde artikelen