Uitwisseling Tax rulings binnen EU: gemiste kans, volgens Europees Parlement

De verplichte uitwisseling van gegevens over fiscale deals met multinationals is te beperkt, komt te laat en verwatert nog meer in de recente ECOFIN- afspraken.
In de strijd tegen belastingontduiking en -ontwijking gaan de Europese landen hun belastingdeals met grote ondernemingen met elkaar uitwisselen. Daarover zijn de ministers van Financiën van de 28 EU-landen het tien dagen geleden in Luxemburg eens geworden
 
In de commissie voor Economische en Monetaire zaken van het EP heerst vooral teleurstelling. “Als dit het is, dan slagen de lidstaten er weer niet in om enige fiscale transparantie te realiseren en blijven landen belastinginkomsten missen,” aldus Markus Ferber (EPP, DE) wiens rapport over deze kwestie met 49 stemmen voor en nul tegen (plus 6 onthoudingen) werd aangenomen. 
 
Volgens de parlementariërs lijden de afspraken van Raad en Commissie onder de volgende kwalen:
  • De scope is te beperkt. Het EP zou liever zien dat de uitwisselingsplicht geldt voor álle tax rulings en niet alleen “cross border rulings and advance pricing arrangements". Ook interne afspraken kunnen grensoverschrijdende gevolgen hebben!
  • De Europese Commissie heeft van de Raad te weinig bevoegdheden gekregen. Zij mag expliciet niets doen met de uitgewisselde informatie anders dan de compliance te controleren met de richtlijn.
  • De afspraken gelden alleen voor de toekomst. De Commissie stelt dat de uitwisseling alleen verplicht is voor afspraken die gemaakt zijn ‘in de tien jaren vóór de nieuwe richtlijn van kracht wordt’. Beter ware het, aldus de EP-leden, als de plicht tot openbaarmaking zou gelden voor alle afspraken die op dat moment nog van kracht zijn.
  • De ingangsdatum is te laat. De parlementariërs willen  dat de verplichting zo snel mogelijk ingaat. De Commissie stelde 1 januari 2016 voor – de Raad maakte er 2017 van.
  • De afspraken in kwestie zouden meteen gecommuniceerd moeten worden in plaats van “within one month following the end of the quarter during which the ruling was issued" zoals de Commissie voorstelde. De Raad maakte daarvan "within three months following the end of the half of the calendar year during which the ruling was issued". Dat betekent dat als de afspraak in januari gemaakt wordt, deze pas iop 30 september aan andere lidstaten medegedeeld hoeft te worden.
En hoe nu verder? De Raad kwam tot overeenstemming op 6 oktober jl. tijdens een vergadering van de Economy and Finance (ECOFIN) ministers. De richtlijn zal formeel pas aangenomen worden bij een volgende bijeenkomst van de Raad, nadat het EP zijn zegje gedaan heeft en de richtlijn in alle talen is verwoord. De bedoeling is dat de richtlijn op 1 januari 2017 van kracht wordt.
Tot dan blijft alles in elk geval bij het oude.
 
Gerelateerde artikelen