Kan uitstel EU-ontbossingswet leiden tot financiele claims?

EU-voorstel uitstel anti-ontbossingsregels stuit op kritiek en zorgen

Europese Commissie wil invoering anti-ontbossingsregels met een jaar uitstellen. Volgens een bericht van Amerikaans persbureau Reuters kan dit tot benadeling leiden van bedrijven die al geïnvesteerd hebben in naleving lijden. De regels zouden eind december ingaan, maar worden waarschijnlijk uitgesteld tot eind 2025.

  • EU overweegt jaar uitstel anti-ontbossingsregels na druk industrie
  • Bedrijven die al investeerden lijden financieel verlies door uitstel
  • Milieuorganisaties waarschuwen voor gevolgen: 2.300 km2 bos bedreigd

De Europese Commissie zwichtte onlangs voor druk van industrie en politiek. Critici waarschuwden voor verstoringen in toeleveringsketens en uitsluiting van kleine boeren. Ook zouden veel bedrijven en landen nog niet klaar zijn voor naleving van de complexe regels. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u financieel manager, business controller of heeft u te maken met (bedrijfs)financiering, financeprocessen en IT rondom finance en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die relevant zijn, informeer dan de redactie middels redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

Gevolgen voor bedrijven

Bedrijven die al premiums betaalden voor EUDR-conforme grondstoffen lijden verlies. Zo betaalden chocolademakers tot 6% meer voor ontbossingsvrije cacaobonen. Deze premiums zullen nu waarschijnlijk verdwijnen omdat consumenten niet meer willen betalen.

Reacties uit de industrie

Sommige brancheorganisaties verwelkomen het uitstel vanwege de complexiteit. Anderen, zoals veevoederproducenten, vrezen juist financiële schade door gedane investeringen. Eerder meldde koepelorganisaties al duidelijk dat leden verlies zouden kunnen leiden.

Impact op ontbossing

Milieuorganisaties zijn teleurgesteld en waarschuwen voor de gevolgen. Volgens schattingen zal door een jaar uitstel 2.300 km2 bos verdwijnen – een gebied bijna zo groot als Luxemburg. Dit staat gelijk aan de jaarlijkse uitstoot van 18 miljoen auto’s. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Vervolgstappen

Het voorstel voor uitstel moet formeel nog goedgekeurd worden door het Europees Parlement en de lidstaten. De stemming hierover zal waarschijnlijk in november of december plaatsvinden. Tegenstanders van uitstel hebben momenteel geen meerderheid in het parlement.

Bent u op zoek naar een goede (register)accountant? Heeft een vacature voor een business controller? Is er ruimte voor aan financieel adviseur in uw onderneming? Is er behoefte in uw organisatie aan een financieel manager, een financial risk manager of een andere high potential op het gebied van finance? Begin uw zoektocht naar personeel dan zo vroeg mogelijk op dé vacaturewebite finance.nl

Uitstel kan leiden tot schadeclaims

Het voorstel voor uitstel moet nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de EU-lidstaten. De stemming hierover zal waarschijnlijk in november of december plaatsvinden. Pas daarna wordt duidelijk of bedrijven daadwerkelijk claims zullen indienen vanwege geleden schade door het uitstel. Bedrijven die al geïnvesteerd hebben in naleving van de EU-ontbossingsregels kunnen mogelijk schadeclaims indienen bij uitstel.  Verschillende bedrijven en brancheorganisaties waarschuwen intussen voor financiële schade door het voorgestelde uitstel:

– Vegolie- en oliemeelbedrijven zullen verliezen lijden omdat ze al premiums betaalden voor EUDR-conforme grondstoffen.
– Cacaoverwerkers en chocolademakers kochten ontbossingsvrije bonen tegen een meerprijs van tot 6%. Deze premiums zullen waarschijnlijk verdwijnen.
– Sojabonenimporteurs betaalden 5-10% meer voor EUDR-conforme bonen.

Mogelijkheden

Hoewel er nog geen concrete claims zijn ingediend, zijn er mogelijk juridische gronden voor bedrijven om compensatie te eisen:

  • Bedrijven kunnen stellen dat ze onnodige kosten hebben gemaakt om op tijd te voldoen aan regels die nu worden uitgesteld.
  • Er kan sprake zijn van concurrentienadeel ten opzichte van bedrijven die niet hebben geïnvesteerd in naleving.
  • Contractuele verplichtingen met leveranciers voor duurdere EUDR-conforme grondstoffen kunnen leiden tot verliezen.
Gerelateerde artikelen