Tuchtrechter: accountant mocht zich beroepen op geheimhouding

Een klaagster die via de tuchtrechter stukken uit een pensioendossier poogde te achterhalen, heeft bakzeil gehaald.

Zaaknr. 19/1700

De zaak: Gescheiden vrouw vindt dat accountant zorgplicht schendt

De vrouw kreeg uit het niets 10.000 euro op haar rekening gestort, zo stelde ze. Met dat bedrag zou haar pensioenregeling via het bedrijf van haar man afgekocht zijn. Dit gebeurde nog voordat zij en haar man in een heuse vechtscheiding verstrikt raakten. De beklaagde accountant verwerkte het bedrag in de jaarrekening, maar was niet betrokken bij welke regeling dan ook. Zijn kantoor was dat wel. De klaagster wil dat de accountant stukken uit het dossier verstrekt. Maar zijn opdrachtgever, de ex van de klaagster, wil dat niet. Daarom beroept de beklaagde accountant zich op zijn geheimhoudingsplicht. Maar mocht hij zich daarop in dit dossier beroepen?

De tuchtrechter oordeelde van wel. Omdat de opdrachtgever toestemming weigerde die stukken te verlenen en er geen sprake was van een uitzondering tot de verplichting tot geheimhouding, heeft de accountant terecht geweigerd stukken te verstrekken. Dat de klaagster belanghebbende is bij die gegevens maakt dat niet anders, stelt de Accountantskamer. Het staat haar vrij haar ex-man via de rechter hierop aan te spreken. 

De gang naar de Accountantskamer “buiten haar voormalige partner om, staat niet open voor het bereiken van dit doel.” In het dossier zit mogelijk een mede door de klaagster ondertekend stuk. Dit gaat om een overeenkomst tot afkoop. De accountant heeft toegezegd dat stuk, als het in het dossier zit, te verstrekken. “Dit betekent echter niet dat hem tuchtrechtelijk verweten kan worden dat hij dit niet eerder heeft gedaan”, aldus de tuchtrechter.

Ook is geklaagd dat de accountant niet onafhankelijk adviseerde over de afkoop van het pensioen. Hij was niet betrokken bij de afkoop en was evenmin aanwezig bij een overleg hierover. Medewerkers van zijn kantoor waren dat wel. Is de accountant dan toch vaktechnisch verantwoordelijk te houden? De accountant gaf op de zitting aan dat “samenstellingswerkzaamheden enerzijds en fiscale advisering en dienstverlening anderzijds gescheiden zijn”. Een mailing over de 'uitfasering van de pensioenopbouw' is verstuurd door fiscalisten van het accountantskantoor. Deze medewerkers zijn via de eigen beroepsorganisatie als fiscalist tuchtrechtelijk aanspreekbaar op zijn handelen. De accountant is hiervoor niet vaktechnisch verantwoordelijk te houden. Het feit dat hij directeur is van het kantoor, maakt dat niet anders, aldus de tuchtrechter. Dit klachtonderdeel is niet-ontvankelijk verklaard.

Gerelateerde artikelen