Uitgangspunten BBV geactualiseerd in Raamwerk BBV

De Commissie BBV heeft een geactualiseerd document ‘Raamwerk BBV: stelsel van baten en lasten’ (Raamwerk BBV) gepubliceerd.

In 2003 is het document ‘Uitgangspunten gemodificeerd stelsel van baten en lasten provincies en gemeenten’ gepresenteerd. Als gevolg van de wijzigingen in het Besluit begroting en verantwoording (BBV) in 2016 is dit document in 2017 herzien. Het doel van dit geactualiseerde document ‘Raamwerk BBV: stelsel van baten en lasten’ (Raamwerk BBV) is het bevorderen van een eenduidige interpretatie van de begroting en jaarstukken van gemeenten door het uitwerken van welke uitgangspunten en principes belangrijk zijn bij het opstellen en inrichten van deze stukken en waarom. Daarbij beperkt het document zich tot de financiële informatie. Centraal daarbij staan de principes die ten grondslag liggen aan het begrotingsstelsel dat voor gemeenten en provincies is voorgeschreven in het BBV.

Het document: Raamwerk BBV: stelsel van baten en lasten draagt bij aan de versterking van de financiële functie van provincies en gemeenten. Samen met het Besluit begroting en verantwoording provincies en gemeenten, de Vraag- en Antwoordrubriek en de Notities van de commissie vormt zij een zelfstandig geheel; een eigenstandig kader. Deze documenten zijn te zien als de tegenhangers van de regelgeving die leidend is voor de verslaglegging voor de private sector, te weten het Stramien voor de opstelling en vormgeving van jaarrekening, het Burgerlijk Wetboek 2, Titel 9 en de Richtlijnen voor de Jaarverslaggeving.

Het document geeft de principes, die als uitgangspunt voor het Besluit begroting en verantwoording provincies en gemeenten hebben gediend. De punten waarop de provincies en gemeenten verschillen van het bedrijfsleven – ook wel eigenheid genoemd – staan daarbij centraal. Deze eigenheid krijgt vorm in het raamwerk BBV provincies en gemeenten.

Gerelateerde artikelen