Tweede ronde gestart voor invoering kwaliteitsstandaards

Nieuwe standaards gelden volgend jaar voor OOB-kantoren en in 2026 voor de rest.

Gisteren is de tweede consultatie gestart voor de invoering van de International Standards on Quality Management 1 en 2. Deze consultatie betreft de Nadere Voorschriften Kwaliteitsmanagement en de Standaard voor Kwaliteitsmanagement 3N.

Het is de tweede stap op weg naar de invoering van deze nieuwe standaards, die twee jaar geleden zijn uitgegeven door de IAASB (International Auditing and Assurance Standards Board). Afgelopen zomer hield de NBA de eerste consultatieronde, die sloot eind augustus.

De Nadere Voorschriften Kwaliteitsmanagement vormen de brug vormt tussen de Wab en de VGBA enerzijds en SKM1 anderzijds. Ook zal de NBA haar voorstel presenteren over de intrekking van de NVKS en ingaan op de schaalbaarheid van SKM1 voor kleine praktijken, onder meer door het publiceren van een voorbeeld van een toolkit. Op een later moment zal de NBA de vertaling van ISQM2 consulteren.

De nieuwe vereisten treden begin volgend jaar in werking voor accountantsorganisaties met een OOB-vergunning. Voor accountantsorganisatie met een reguliere vergunning treden de bepalingen een jaar later in.

Reageren op de NVKM en op SKM3N kan tot 29 oktober 2024 via consultaties@nba.nl; in verband met de latere beschikbaarheid van deze consultatie kwaliteitsmanagementstandaarden tweede tranche, is de consultatieperiode van SKM1 verlengd tot 16 oktober 2024.

CIA-certificering weer mogelijk voor accountants

Gerelateerde artikelen