5 eisen waaraan nieuwe bedrijfssubsidies voor laadinfra moeten voldoen
Bedrijven kunnen binnenkort gebruikmaken van twee nieuwe subsidieregelingen die zijn bedoeld om de overstap naar elektrisch vervoer te versnellen.
Subsidieregeling Private Laadinfrastructuur bij Bedrijven
Voor de Subsidieregeling Private Laadinfrastructuur bij Bedrijven (SPRILA) is vanaf dinsdag 42 miljoen euro beschikbaar. Die regeling is bijvoorbeeld bedoeld voor ondernemingen op een bedrijventerrein of voor een distributiecentrum.
Ondernemers krijgen een deel van de kosten vergoed voor de aanschaf en plaatsing van laadpunten. Mkb-ondernemingen krijgen tot 40 procent van de kosten vergoed, grote bedrijven tot 20 procent.
Wanneer er onvoldoende netcapaciteit is, is het ook mogelijk om per laadlocatie aanvullende subsidie aan te vragen voor een stationaire batterij. Een batterij kan overdag volladen en ’s nachts een of meer voertuigen opladen. Daarnaast is het mogelijk om subsidie aan te vragen voor het inwinnen van extern advies over het aanleggen van laadpunten.
Om in aanmerking te komen voor de Subsidieregeling Privaat Laadpunten voor Bedrijven (SPRILA), moeten bedrijven aan de volgende voorwaarden voldoen: [Artikel gaat verder na de volgende alinea]
1. Inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KVK): Het bedrijf moet ingeschreven zijn bij de KVK.
2. Vestiging in Nederland: Het bedrijf moet gevestigd zijn in Nederland.
3. Eigen of gehuurd terrein: De laadinfrastructuur moet worden geplaatst op eigen terrein of gehuurd terrein van het bedrijf.
4. Minimaal aantal laadpunten: Voor AC-laadstations moet het minimaal aantal laadpunten vier zijn, en voor DC-laadstations moet er minimaal één laadpunt zijn.
5. Technische eisen: De laadstations moeten voldoen aan bepaalde technische eisen en slim aanstuurbaar zijn.
Subsidieregeling Publieke Laadinfrastructuur Zwaar Vervoer
Per 1 oktober start de Subsidieregeling Publieke Laadinfrastructuur Zwaar Vervoer (SPULA). Deze SPULA is bedoeld voor de aanleg van publiek toegankelijke laadpunten voor zwaar wegvervoer, voor de aanleg of uitbreiding van laadinfrastructuur die bijdraagt aan een landelijk dekkend netwerk voor zware elektrische voertuigen. Voor deze regeling is 15 miljoen euro beschikbaar.
1. Inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KVK): Het bedrijf moet ingeschreven zijn bij de KVK.
2. Vestiging in Nederland: Het bedrijf moet gevestigd zijn in Nederland.
3. Minimaal subsidiebedrag: Het aangevraagde subsidiebedrag moet minimaal € 25.000 zijn.
4. Geschiktheid van laadinfrastructuur: De laadinfrastructuur moet geschikt zijn voor zware elektrische voertuigen uit de categorieën M3, N2 of N3.
5. Publiek toegankelijke locatie: De laadinfrastructuur moet worden geplaatst op een locatie die altijd publiek toegankelijk is.
6. Technische specificaties: De laadstations moeten voldoen aan bepaalde technische eisen, zoals een minimaal vermogen van 200 kW en een netaansluiting van minimaal 600 kVA.