Twee boetes op één dag voor PwC UK

Accountant struikelde over controle van langlopende contracten.

Zelfs in Engeland is het nieuws als een groot accountantskantoor twee keer op één dag beboet is door de financiële waakhond (Financial Reporting Council, FRC). Het gaat om fouten van PwC bij boekencontroles bij de in Londen genoteerde bouwgroepen Kier en Galliford Try. 

PwC kreeg boetes van vijf miljoen pond opgelegd. Dat het gaat om controlefouten bij bouwbedrijven is geen toeval. De FRC is gespitst op langetermijncontracten in deze sector. De achilleshiel bij de controles wordt gevormd door aannames van het management die in de boeken zijn vastgelegd. 

De boetes zijn de nieuwste regelgevende maatregelen met betrekking tot audits in de bouw- en outsourcingsector, waar de boekhoudkundige behandeling van meerjarige contracten en de geldigheid van veronderstellingen die door het bedrijfsmanagement zijn gemaakt bij het opstellen van de rekeningen belangrijke kwesties zijn. 

Volgens de waakhond is het aan de accountants om daar voldoende kritisch naar te kijken. Bij de twee bouwbedrijven is PwC daarin tekortgeschoten, aldus de FRC.

PwC werd veroordeeld tot het betalen van drie miljoen pond voor tekortkomingen bij controle van boeken van woningbouwer Galliford Try voor de boekjaren 2018 en 2019. De woninbouwer had de activa met bijna 100 miljoen te hoog geschat. De andere boete was vanwege de controle van de jaarrekening van Kier voor 2017. Fouten bij de geboekte inkomsten en kasstroom had PwC over het hoofd gezien.

PwC moet ook de kosten van het FRC-onderzoek betalen, die driekwart miljoen pond bedragen. Verder kreeg de verantwoordelijke controlerend accountant van PwC een prent van 135.000 pond aan zijn broek, plus een zware berisping van de waakhond. Verder moet PwC alle controles van beursfondsen waar sprake is van langlopende contracten, nog eens tegen het licht houden. 

De laatste tijd regent het in Engeland boetes voor grote accountantskantoren. Deloitte werd in april veroordeeld tot het betalen van een boete en kosten van meer dan twee miljoen pond, Grant Thornton moest in november 700.000 betalen. Er lopen nog onderzoeken naar KPMG en BDO.

 

Gerelateerde artikelen